Sute de recenzori şi recenzori şefi din Harghita participă la Recensământul General Agricol

0

Articol disponibil în: Română

În perioada 10 mai 2021 – 31 iulie 2021, se va desfășura, la nivel național, în toate unitățile administrativ – teritoriale din România, Recensământului General Agricol cu an de referință 2020.

Recensământul General Agricol este o acțiune de mare anvergură care va asigura informațiile complexe și datele statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole necesare fundamentării programelor și politicilor agricole și de dezvoltare rurală.

Legislația europeană referitoare la structura exploatațiilor agricole și recomandările Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) prevăd organizarea și efectuarea de recensăminte generale agricole la intervale de 10 ani.

Recensământului General Agricol, runda 2020 va evidenția schimbările intervenite de la recensământul din anul 2010, evoluțiile referitoare la, caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole,

  • situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor care fac obiectul unor subvenții, a suprafețelor aflate sub restricții de mediu,
  •  situația efectivelor de animale și adăposturilor pentru animale,
  • situația persoanelor care au lucrat în agricultură,
  • măsurile de dezvoltate rurală,

Pregătirea, organizarea și efectuarea recensământului se realizează de către Institutul Național de Statistică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Afacerilor Interne, sub coordonarea și controlul Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Datele și informațiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafețelor agricole ți/ sau deținătorii de efective de animale. Conform metodologiei Uniunii Europene, la toți indicatorii referitori la suprafețele agricole se aplică principiul utilizării, iar la cei referitori la efectivele de animale se aplică principiul proprietății. Datele vor fi colectate la nivelul întregii exploatații agricole indiferent în câte locații utilizează suprafețe agricole sau deține efective de animale.

La recensământ se înregistrează exploatațiile în care se desfășoară activități agricole, indiferent de statutul juridic și de modul de deținere a terenului (exploatație agricola individuala, societate comerciala, societate/asociație agricola, precum si alți utilizatori de suprafețe si sau deținători de animale, care in urma activității desfășurate, obțin produse agricole si sau păstrează suprafețele agricole în bune condiții de mediu).

Este primul recensământ care se desfășoară diferit față de cele anterioare, în sensul că se folosesc mijloace digitale pentru culegerea datelor

Colectarea și înregistrarea datelor la recensământ se realizează de către recenzori, care sunt asimilați operatorilor statistici, prin interviu față în față, cu capul/șeful exploatației agricole sau o altă persoană din cadrul acesteia, care poate furniza informațiile solicitate, prin intermediul unui chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil.

La nivelul județului Harghita, personalul de recensământ format din 394 de recenzori și 75 recenzori șefi și vor recenza peste 70.000 exploatații agricole fără personalitate juridică si peste 1000 exploatații agricole cu personalitate juridică , care utilizează suprafețe agricole și/sau dețin efective de animale.

Rezultatele Recensământului General Agricol trebuie să răspundă atât cerințelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internațională, dar și cerințelor naționale, asigurând informații care vor fi utilizate de către decidenții politici, cercetători fermieri și publicul larg pentru a înțelege mai bine starea și structura sectorului agricol și impactul agriculturii asupra mediului..

Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor au caracter strict confidențial ,vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și vor fi anonimizate imediat după intrarea în sistem.

Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete sunt obligatorii, în conformitate cu prevederile OUG nr. 22/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului General Agricol din România runda 2020.

Pe toată perioada de derulare a recensământului, de luni până sâmbătă (cu excepția sărbătorilor legale), între orele 8:00 – 20:00 va funcționa Call Center RGA:

  • număr telefon pentru recenzori, recenzori șefi, coordonatori: 021.414. 47.10
  • număr telefon pentru reprezentanții exploatațiilor agricole: 021.414. 47.11
  • E-mail: rga2020@insse.ro

 

informații furnizate de  Direcţia Judeţeană de Statistică Harghita

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy