„Székelyföld” autonómia kérése elutasítva az Európa Tanácsban

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az Európa Tanács keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa(CPLRE) Strasbourgban elutasította Kovászna,Hargita és Maros megye „Székelyföld” autonómiájára vonatkozó kérését arra hivatkozva,hogy nem illetékes a döntésben-adja hírül a napocanews.ro.

A román delegáció vezetője,Ludmila Sfarloaga elmondta,hogy ezt az ügyet az országon belül kell megbeszélni és nem az európai bíróságon megvitatni.

Strasbourgban a három megye 47 önkormányzatát Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Sepsiszentgyörgy polgármestere,Antal Árpád képviselte.

„A kialakult vitában részt vettek francia,olasz,finn,portugál és moldáviai tagok is(…)Habár a 20 tagot számláló magyar nemzetiségű csoport ,melynek élén a magyarországi delegáció vezetője állt,megpróbált nyomást gyakorolni a Bizottság tagjaira,Ludmila Sfarloaga-nak a romániai delegáció vezetőjének érvelő és határozott felszólalásával sikerült elérnie úgy az ügyben való bíráskodás visszautasítását mint egy monitoring bizottság kiküldésének visszavonását.A romániai küldöttség többi tagja is támogatta ezt a lépést”,áll az Agerpresnek küldött átiratban.

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezte egy olyan határozat elfogadását amelyben a 153 önkormányzat kérje a „Székelyföld”elnevezésű közigazgatásilag különálló tartomány létrehozását .Ezt a dokumentumot Románia Kormányának és Parlamentjének,európai és nemzetközi fórumoknak is átadták.

Forrás:B1.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy