„Szenátusi szavazatunk a magyar közösség tiltakozását is ki fogja fejezni”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

***Kelemen Hunor:A magyar közösség felháborodását is jelezni fogja a szenátusi szavazásunk-az RMDSZ elnökének álláspontja a magyarellenes és alkotmányellenes törvénytervezettel kapcsolatban.

„A törvénytervezet magyarellenes és alkotmányellenes.Meggyőződésem,hogy egy ilyen kezdeményezés nem megy át a szenátusi szavazáson,mert alkotmányellenes kitételeket tartalmaz a nemzeti kisebbségek jogait pedig az Alkotmány garantálja.Nem lehetséges ezt egy törvénnyel felülírni.A Szenátusban napirendre kell tűzzék és az RMDSZ le fogja szavazni Bogdan Diaconu aberráns kezdeményezését”,jelentette ki Kelemen Hunor február 18-án csütörtökön azt követően, hogy az alsóházból a felsőház asztalára került át az a törvénykezdeményezés, amely megtiltaná a kisebbségeknek anyanyelvük használatát a romániai közigazgatásban. Ezt megelőzően, a képviselőház szerdai plenáris ülésén a tervezet elfogadásának módozata ellen tiltakozott Szabó Ödön képviselő: azt hangsúlyozta, hogy egy alkotmányellenes kezdeményezést vita hiányában nem szabad támogatnia a törvényhozó testületnek.

Az RMDSZ elnöke a magyarellenes tervezetről azt mondta, hogy a Szövetség minden rendelkezésére álló eszközzel harcolni fog ellene és arra hívta fel a figyelmet: a román nyelv kizárólagos használatának gondolata jogos felháborodásra, aggodalomra adott okot a magyar közösségben.

„Ugyanezt a jogos felháborodást jelezték az RMDSZ képviselői a szakbizottsági vitán. A jogi bizottságban sikerült is kieszközölnünk azt, hogy negatívan véleményezzék a tervezetet, amelyet azonban tiltakozásunk ellenére sem tűztek napirendre” –nyomatékosította Kelemen Hunor, aki szerint a szenátusban lesz alkalom az elutasítására, hiszen ott már nem spórolható meg a vitára való előterjesztése.

„A szenátus a döntő ház ebben az esetben. Ott még hátra van a vita, és meggyőződésem, hogy a szakbizottságokban és később a plenáris ülésen meg fogjuk buktatni Bogdan Diaconu tervezetét. Ebben a szavazásban benne lesz a teljes magyar közösség felháborodása” – szögezte le az RMDSZ elnöke. Azt is hozzátette: Romániának, egy önmagát demokratikus jogállamnak,az Európai Unió tagjának nevező országnak a jelenlegi helyzetben érdekei ellen szól az, hogy egy alkotmányellenes, kirekesztő, szélsőségesen nacionalista tervezetet elfogadjon.

RMDSZ Sajtóiroda

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy