Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Szeptember 1 a Vidéki Csendőrség napja

ziua jandarmerieiA Vidéki Csendőrség elit katonai alakulatként részt vett Románia minden fontos társadalmi, gazdasági, politikai és katonai eseményében, jelentősen hozzájárult a román nép balkáni háborúban, valamint a két világháborúban folytatott harcához.

123 éve, 1893 szeptember elsején alakult a Vidéki Csendőrség, I. Károly 30-as dekrétumával egyidőben. A megalakítás érdeme a Lascar Catargiu vezette kormányt illeti, amelynek Vasile Lascar is tagja volt belügyminiszterként.

A rendelet előírja a Csendőr- felügyelőség megalakítását ( egy generálissal az élén) a Hadtestek városaiban- Bukarest, Galac, Craiova és Iasi, amelyhez négy alárendelt körzeti (vagy területi) felügyelőség tartozott, egy- egy őrnaggyal az élén. Ez utóbbiak századokba rendeződtek, hálózati és községi állomáshelyekkel. A hálózati állomásokon lovaskatonák voltak, bírói rendőrtiszti minőségben, akiket a megyei költségvetésből fizettek. A községi állomások a polgármesteri hivatalok tekintélye alatt működtek, gazdagabb költségvetéssel, gyalogos csendőrökkel, vizsgáló rendőri minőségben. Minden századnál létesült egy csendőriskola is, ahol törvénykezést, taktikai eljárásokat, általános katonai ismereteket tanítottak.

Megyénként a prefektusok képviselték a felsőbb hatóságokat biztonsági és közrendészeti szempontból, jogi rendőrségi küldetések viszonylatában a csendőrök alá voltak rendelve a bíróságnak és ügyészeknek. Az 1929 április elsején megjelenő vidéki csendőrségre vonatkozó törvény megjelenése után a 4-es számú kolozsvári csendőrbrigád a 6-os számú Csendőr- felügyelőség nevet veszi fel, ide tartoznak alegységként a csíkszéki és udvarhelyszéki csendőrségek.ziua jandarmeriei 2

1931 október elején átszervezések történnek a Román Csendőrségben, 3 országos alfelügyelőség és 11 területi felügyelőség jön létre. A Kolozsvári Vidéki Csendőr-felügyelőség Kolozsvári Területi Csendőr-felügyelőséggé alakul, 6 alárendelt szárnnyal; a többi 13, köztük a csíkszéki és udvarhelyszéki, teljes állományával a brassói, váradi, temesvári felügyelőségekhez került.

A csendőrség lényegi módosítása az 1947 március 28- ai 59-es számú törvény életbelépésekor történt. Ettől a dátumtól a csendőrség a Belügyminisztérium közvetlen hatáskörébe kerül, rendőrségi tevékenységre korlátozódik, ennek „segédtestületévé” válva.

1947 novemberében megalakul a Csapatok Országos Titkársága, melynek rendelete értelmében 1949 január 23- án a Biztonsági Csapatok átveszik az összes csendőrszázadot és kiképzőközpontot a Biztonsági Csapatok Parancsnokság szerkezetébe. A felügyelőségek, csapatok, szektorok és csendőrállomások az Országos Rendőrigazgatóság alárendeltségébe kerülnek. Ebben a kontextusban a gazdag múlttal rendelkező Csendőrség, elit fegyvernem, feloszlik.

A Vidéki Csendőrség, amely létezése során a román nép alapvető értékeihez való kötődésről tanúskodott, egy jól megérdemelt helyet vívott ki magának a román nép tudatában.

Az 1998-as évig szeptember elseje a Román Csendőrség Napja is volt, de a Csendőrség szerveződéséről és működéséről szóló törvény érvénybelépésével ezt április 3- án ünneplik, amely dátum egybeesik a Grigore Alexandru Ghica uralkodó által 1850-ben kihirdetett csendőrségre vonatkozó első megalakító okirat megjelenésével.

Információs és Közszolgálati Iroda
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.