Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Tánczos Barna munkalátogatása Hargita megyében

 

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter nemrég munkalátogatáson volt Hargita megyében, ahol elemezte a Gyilkos-tó iszaptalanítása érdekében végzett munkát.

Körülbelül húsz éve nem tisztították meg azokat a gátakat, amelyeknek meg kellett volna akadályozniuk a tóba jutó hordalékot. Ebben az évben megkezdődtek az első takarítási munkálatok, és nagyszabású munkálatokat terveztek a gátak helyreállítására az Országos Helyreállítási Terven (PNRR) keresztül.

„(…) Ezeket az élőhelyeket csak beruházásokkal, szakemberek bevonásával menthetjük meg. Szükség van ezekre az ülepítő-gátakra a hordalék lerakódásának kiküszöböléséhez, nem nézhetjük tétlenül ahogy az enyészeté lesz ez a természeti kincs.

A Gyilkos-tó a Békás-szoros–Hagymás Nemzeti Parkhoz tartozik, annak központi részét képezi. A mostani munkálatok biztosítják a tó jó állapotának megőrzését a következő néhány évtizedre.

A két ülepítő-gátra a 20 évvel ezelőtti illegális kitermelés negatívan hatott, ezért most komplex munkálatoknak voltam tanúja.

A Gyilkos-tó példája mutatja, hogy mennyire törékeny a természet egyensúlya a nemzeti parkokban, és hogy mennyire oda kell figyelnünk arra, hogy megőrizzük ezeket az egyedi, értékes természeti kincseinket”, mondta Tánczos Barna miniszter.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.