Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

„Ifjú séfek” – sikeres a székelyudvarhelyi multikulturális főzőverseny

 

A Székelyudvarhelyen megrendezett „Ifjú séfek” főzőverseny, amely több megye román és magyar diákjait tömörítette, gátakat bontott le, elősegítette a kölcsönös, inter- és multikulturális ismereteket.

A tavaly év végén útjára indított versenyt a Septimia turisztikai komplexum szervezte a Visit Hargita, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és a székelyudvarhelyi városháza partnerségében.

A szervezők tájékoztatása szerint a vetélkedő célja többek között a fiatalok gasztronómia és az egészséges életmód iránti érdeklődésének támogatása, valamint Hargita megye gasztronómiájának országos szintű népszerűsítése, de a kommunikációs nehézségek leküzdése is.

A verseny első szakaszában 13 megyéből 139 diák jelentkezett, akik videófelvételt küldtek, amelyben román nyelven egy receptet mutattak be, a zsűri tagjai pedig több szempont alapján, például kreativitás, komplexitás, főzési technika, megjelenés és szín vagy elrendezés, 19 nyertest választottak ki.

A héten lezajlott a verseny utolsó szakasza, a 19 román és magyar diák 13 megyéből több versenyteszten vett részt, többek között egy vegyes, román és magyar diákból álló csapatban kellet főzniük.

Az előválogatók után a zsűri négy diákot választott ki, két román és két magyar nemzetiségűt, akik részt vettek csütörtökön a nagydöntőn. Ők a Brassó megyei Mateiu Lavinia Garetica, Prisneac-Roventa Bianca, Temes megyéből, Fülöp Ferenc Róbert Hargita megyéből és Simon Csenge Alexandra Maros megyéből.

A Visit Harghita által szervezett pályázaton tavaly díjazott Hargita megyei étlapról kellett egy ételt elkészíteniük, a zsűri tagjai pontozták a szervezés módját, a részletekre való odafigyelést, de az ízt és a végső megjelenést is.

A verseny során végig hangsúlyt kapott az is, hogy a kulináris készítményeket egészséges és minőségi alapanyagokból kell elkészíteni, a versenyzőknek helyi termelők termékeivel álltak rendelkezésükre.

A zsűri úgy döntött, hogy a román szekcióban az első helyezett a Temes megyei Prisneac-Roventa Bianca, második helyen a Brassó megyei Mateiu Lavinia Garetica áll, a magyar szekcióban pedig Simon Csenge Alexandra szerezte meg az első helyet, Maros megyéből, második helyezett Fülöp Ferenc Róbert, Hargita megyéből.

A versenyen kívül a diákok megnézték Székelyudvarhelyt, vendégei voltak egy csokoládégyárnak, de a város szélén található Mini Transilvania Parknak is, pihentek a turisztikai komplexum wellness központjában, együtt szórakoztak.

A verseny ötlete Manuela Nicoleta Stanga román szakos tanfelügyelőé, aki kifejtette, hogy ez a projekt az inter- és multikulturális és természetesen a nyelvi készségek gyümölcsöztetéséből és fejlesztéséből indult ki. Ezért a meghívást a Bukarest város melletti megyéknek címezték, amelyek elküldték képviselőiket a 2019-2020-as évre Székelyudvarhelyen rendezett Országos Kisebbségi Román Nyelv és Irodalmi Olimpiára.

fotó: septimia/facebook.com
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.