Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányok a határon feltett zárral fognak áthaladni Románián

 

Ma, 2023. április 19-én Petre Daea agrárminiszter online megbeszélést folytatott ukrán kollégájával, Mikola Solskival, amelynek témája az volt, hogy Románia milyen intézkedéseket tesz a román gazdálkodók védelmében az Ukrajnából származó gabona- és olajos magvak kereskedelme miatt. Az országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság elnöke, Alexandru Nicolae Bociu is részt vett a megbeszéléseken.

A beszélgetés során Petre Daea miniszter közölte ukrán kollégájával, hogy a román állam további biztonsági intézkedéseket (lezárás és megfigyelés) fog végrehajtani a Románia területén harmadik országokba áthaladó szállítóeszközök esetében, hogy megvédje a romániai gazdálkodókat, akik nehézségekkel küzdenek az ukrán gabona áramlása miatt. Daea miniszter megismételte, hogy Románia tagállamként támogatja az Európai Bizottság azon erőfeszítéseit, hogy támogassa Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, és továbbra is biztosítja a gabona harmadik országokba történő tranzitját és a hagyományos kereskedelmi útvonalakat.

Az ukrán minisztert arról is tájékoztatták, hogy Románia mától az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság koordinálásával közvetlen vámellenőrzést vezet be az Ukrajnából érkező összes agrár-élelmiszeripari termékre, minőségi mintavételezéssel az európai jogszabályoknak megfelelően, nem pedig a rendeltetési helyen, mint ahogy az mostanáig volt. A döntést annak figyelembevételével hozták meg, hogy egy másik európai országban az EU-ban megengedett határértéket meghaladó mennyiségű növényvédőszert fedeztek fel.

A megbeszélések során Mikola Solski miniszter tájékoztatást kapott az öt tagállam (RO PL HU BG és SK) mezőgazdasági minisztereinek az Európai Bizottsághoz intézett kezdeményezéséről a 870/2022-es  rendelet módosítása érdekében, hogy a harmadik országokba irányuló tranzitfolyosó biztosítva legyen a határállamok gazdálkodóinak károsítása nélkül.

A román fél azt is közölte az ukrán partnerrel, hogy választ vár a 4 EU-miniszterelnök és Bulgária elnökének az európai intézményekhez intézett levelére a gazdálkodók és a piac problémáira vonatkozó megoldásokról.

A két tisztviselő megállapodott abban, hogy 2023. április 21-én, pénteken, Bukarestben személyes találkozót tartanak, hogy a mindkét fél számára a legjobb megoldásokat gyorsan átültessék a gyakorlatba.

Forrás: Mezőgazdasági Minisztérium
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.