Több mint öt kilométer mezőgazdasági utat újítanak fel és aszfaltoznak le Csíkszeredában, Csíkcsicsóban, Madéfalván és Csíkrákoson

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A jövő héten kezdődik több mint öt kilométernyi mezőgazdasági út rehabilitációja és aszfaltozása Csíkszeredában, Csíkcsicsóban, Madéfalván és Csíkrákoson, a FOREST Kistérségi Fejlesztési Társulás nyertes pályázata nyomán.

A négy említett település által létrehozott FOREST Kistérségi Fejlesztési Társulás (ADI) sikeresen nyert támogatást az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében 2021-ben. A projekt összértéke 5,9 millió lej (1,2 millió euró), amelyből összesen 5,2 kilométernyi mezőgazdasági utat aszfaltoznak le. A beruházás jelentősen megkönnyíti a mezőgazdasági forgalmat, és csökkenti az országos és európai úthálózat terhelését.

„A város a legnagyobb kedvezményezettje ennek a projektnek, amely a mezei útjainkat összekapcsolja, a falvak részén pedig kiteljesíti a hálózatot” – nyilatkozott Korodi Attila polgármester ma Madéfalván egy terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatón.

A polgármester elmondta, hogy Csíkszereda két útszakaszból fog részesülni: az egyik Csíkcsicsó külterületéről, a vasúti hídtól indul, és a Rét utcába csatlakozik, a másik pedig Taploca térségében, amely a Nagyrét utcával szinte párhuzamosan halad, és a régi hulladéklerakó megkerülése után csatlakozik az országútba.

„Mindkét szakasz része a város hosszútávú koncepciórendszerének, amely ezeket a településrészeket fejleszti. A Csicsóból érkező szakasz a jövőbeli ipari parknak lesz a kiszolgáló útrendszere is, míg a Taplocai részen levő út szervesen beépül abba az övezetbe, melyre készül az övezeti rendezési terv (PUZ). Ez egyelőre mezőgazdasági övezetként, később, a város fejlődésével, növekedésével lakóövezetté alakulhat” – mondta a polgármester.

Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere tájékoztatása szerint a projekt keretében Csíkszeredában 3782 méter, Csicsóban 740 méter, Csíkrákoson 538 méter, Madéfalván pedig 162 méter mezőgazdasági utat újítanak fel.

A munkálatokat az ING Service, a Viaduct és a Multipland által alkotott konzorcium végzi majd a Kontur Kft. által készített tervek szerint. Bár a projekt befejezésének határideje a finanszírozás keretében 2025 júniusa, úgy vélik, hogy a projekt korábban is befejeződhet.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy