Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Tőkés László- kinek gondoltuk és ki ő valójában

Jómagam, László-Tokésmint sokan mások, a romániai magyarság vezéregyéniségének tekintettem Tőkés Lászlót, jobban mondva a magyar közösség jelképének. A forradalom óta azt tudom róla, hogy ő az a református lelkész, aki szembeszállt a kommunistákkal és egy olyan eseménysorozat elindítója volt, amely hozzájárult a kommunizmus bukásához Romániában. Ez pedig tiszteletet váltott ki bennem. A magyarok jelképeként és lelkészként láttam őt eddig, követendő példaként. Most, hogy volt alkalmam őt látni a maga valóságában nagyon kiábrándított amit láttam.

Tőkés lelkész, aki a szememben társadalmi példakép és a hit embere, aki a közössége tagjainak vallási vezetője, tulajdonképpen egy képmutató láncdohányos, érdekesen néz a fiatal lányok után, és a zöldövezetre dobja a cigarettacsikket. Miután láttam a nagy Tőkés Lászlót a maga természetes valójában, sajnos az első 10 perc után elszállt minden tiszteletem, amit az Egyház embere iránt éreztem. Láttam már mindenféle vallási vezetőt, de higgyék el egyikük sem cigarettázott nyilvánosan és nem nézett a tinédzser lányok hátsója után.

A nagy vizuális csalódás után, amikor megdőlt bennem minden tisztelet Tőkés László iránt, szerencsétlenségemre beszélni is hallottam őt. Beszédében nemhogy hálás lett volna a magyar közösségnek, amelynek köszönhetően nagy politikai személyiséggé vált, hanem szóvá tette, hogy tudomisén milyen székelyföldi rendezvényen nem jelent meg a magyar hallgatóság. Jött, hogy megkérdezzem: „Na de …uram, ezek az emberek 25 éve támogatják önt, rémes időszakon mentek keresztül a forradalom előtt, hogy önt támogassák, most hogy merészeli korholni őket, hogy nem jelentek meg egy rendezvényen?” Tőkés László, a nagy vezető beszéde, legalábbis szerintünk, arroganciáról tanúskodik, és arról, hogy ez az ember elfelejtette honnan jött és kiknek a segítségével jutott oda, ahol most van.

Hogy a csalódás teljes legyen, Tőkés László a Tusványos egyik színpadán is szerepelt, a hallgatóságtól cetliken érkező kérdésekre válaszolva. Ám a valóságban a nagy Tőkés László az asztalon fekvő papírlapra lesett folyton, miközben válaszolt, amiből arra gondolok, hogy a kérdéseket előre megbeszélték. Ha még a magyar közösség kérdéseire is előre elkészített válaszokkal érkezik Tőkés László, akkor itt befejezem cikkemet, hogy ne kelljen kifejtenem az összes negatív véleményemet arról az emberről, akit 25 éven keresztül példaképnek tekintettem, de akiről kiderült, hogy nem más, mint egy képmutató.

Iosub Robert
13 comentarii la “Tőkés László- kinek gondoltuk és ki ő valójában

 1. Szabi

  Orvendjunk hogy nem korupt mint az osszes, az osszes politikai elit!
  Mit csinaltunk volna nelkule ha nem donti meg, a Ceausescu rezsimet.
  Lagerbe vagy politikai fogolytaborban vegezzuk!
  Jobb volna visszarendezni a regi tendszert?Ezt a nep donti el es mem amostani szekus part rendszer!!

  Válasz
 2. Csiki Csaba

  ” Most azért néktek szól ez a parancsolat, ti papok!
  Ha meg nem hallgatjátok és ha nem veszitek szívetekre, hogy dicsőséget adjatok az én nevemnek, azt mondja a Seregeknek Ura: átkot bocsátok reátok, és elátkozom a ti áldásotokat; bizony elátkozom azt, ha nem veszitek szívetekre!
  Ímé, én megrontom a ti vetni való magotokat, és szemetet szórok orcáitokba, a ti ünneplésteknek szemetjét, és ahhoz hordanak ki titeket.”
  Malakiás 2:1-3

  Válasz
 3. Sebők Mihály

  Kedves Iosub Robert, nem született még hibátlan ember erre a földre és ez alól nem kivétel ön sem! Ha egy kívülálló aki önt jól ismeri elkezdené felsorolni az ön hibáit talán az ön lajstroma jóval hosszabb lenne, mint Tőkés Lászlóé. És akkor van e joga önnek rádobni az első követ? Még akkor sem lehet valaki Krisztus ha karizmatikus ember és egyesek ezt várnák el tőle!
  Ön ha nem figyel meg egy fiatal hölgyet uram, akkor ön nem igényes a szépre vagy egyéb nemkívánatos tulajdonságai lehetnek! Ha a tinédzser lányok hátsó fertálya bűnös testrész lenne akkor az már meg sem teremtődött volna.
  Vannak dolgok Tőkés úr körül amit én is kifogásolok, mint például az anyaországi vezetőkkel való vitáit. D ezeket nem használom fel lejárató kampányként mert Tőkés László úrnak megvan a maga érdeme amit ismer a világ és elfogad.
  Írásával nem értek egyet még akkor sem ha igaza van, mert ott van például Cseuseskú elvtárs lehet, hogy nem dobott el szivarcsikket nem nézett a lányok után de véreskezű diktátor volt és ön soha nem tette ezt szóvá! Mert nem volt bátorsága, félt és lapult, akkor legalább ne gyalázza azt, az embert aki ezt megtette!

  TRADUCERE: Dragă Iosub Robert, încă nu s-a născut om fără defect pe acest pământ și nici dumneavoastră nu faceți excepție! Dacă cineva ar enumera defectele d-voastră poate lista ar fi mult mai lungă decât a lui Tokes Laszlo. Și atunci aveți dreptul să aruncați prima piatră; Fiind chiar și carismatic un om nu poate fi Cristos, chiar daca unii asta ar aștepta de la el!
  Dacă d-voastră domnule nu observați o tânără, atunci nu sunteți pretențios la frumos, ori aveți alte înclinații nedorite! Dacă fundul adolescentelor ar fi fost ceva păcătos, nici nu s-ar fi creat.
  Sunt anumite lucruri în jurul D-lui Tokes pe care și eu le obiectez, ca de exemplu dezbaterile cu conducătorii din patria mamă. Dar nu mă folosesc de ele într- o campanie denigratoare, pentru că T.L. are meritele sale pe care le cunoaște și le acceptă o lume întreagă.
  Nu sunt de acord cu articolul dumneavoastră, chiar dacă aveți dreptate, să-l luăm pe Ceaușescu, poate nu a aruncat mucul de țigară și nu s-a uitat după fete, dar era un dictator cu mâinile mânjite de sînge, dar de asta nu vorbiți! Pentru că nu aveați curajul, v-a fost frică și v-ați chircit, atunci cel puțin nu-l ocărâți pe acest om!

  Válasz
 4. Csiki Csaba

  ” Mert a papnak ajkai őrzik a tudományt, és az ő szájából törvényt várnak, mivel a Seregek Urának követe ő.
  De ti elhajlottatok ez útról, sokakat megbotránkoztattatok a törvénnyel, felbontottátok Lévi szövetségét, azt mondja a Seregeknek Ura.
  Azért én is szidalmasakká tettelek titeket és útálatosakká az egész nép előtt, amiatt, hogy meg nem őriztétek az én útamat, hanem személyválogatók voltatok a törvénnyel.”
  Malakiás 2:7-9

  Válasz
 5. szekeres erzsebet

  Nem tudom,mire jó Tőkés lászló lejáratása.Ha az elit nek nem téve eleget,a szabadba eldobott egy csikket.és meg nézett egy csinos kislányt,emberként viselkedve ,kinek ártott,vele.

  TRADUCERE : Nu știu la ce folosește denigrarea lui Tokes laszlo. Dacă nesatisfăcând elita a aruncat un muc pe jos și s-a uitat după o fată, purtându-se omenește, cui a făcut rău

  ADMIN: Nu a facut rau nimanui …dar asta nu inseamna ca nu este un ipocrit …

  Válasz
 6. Stefan Ianosi

  Că sunt secui sau român n-o știu nici eu, dar știu sigur că sunt ARDELEAN și că m-am născut și trăiesc pe pământul sfânt al ROMÂNIEI.
  La cele de mai sus nu pot decât să amintesc un proverb secuiesc care într-o traducere puțin mai liberă spune:„ Câinele care-și latră cotețul nu-i un câine bun și nu merită mâncarea.”
  Autorul(sau autoarea) articolului s-a dovedit blândă față de acest așa zis prelat, care de dragul osului de ros a renunțat la funcția ecleziastică, la condiția lui de bănățean și ardelean, a acceptat sinecura maghiară ( a Republicii Ungare) de parlamentar european și … colac peste pupăză, se mai erijează și în reprezentantul maghiarimi în „lupta pentru autonomia ținutului secuiesc”.
  Ce are comun coada vacii cu ștampila primăriei?
  Ce are comun pastorul(???) Tokes cu secuii ?
  Ce interes are reprezentantul Ungariei în ȚINUTUL SECUIESC?
  La primele două întrebări ori și ce ardelean normal , indiferent de etnie, știe răspunsul. La ultima nici Bunul Dumnezeu din ceruri nu-l știe, mai ales că popa în chestiune nici nu-l mai slujeste pe El, după părerea mea el fiind un discipol pământean al fostului arhanghel Lucifer.
  . Se pare că m-am înflăcărat degeaba, se pare că cei asemenea lui Tokes, indiferent de poziția lor socială și de ranguri, caută cu disperare locul călduț unde să poată savura în tihnă „osul de ros” pe care l-au prins în labă.
  Cred cu tărie că va veni și ziua când proverbiala blândețe și îngăduință a românilor va da pe din afară din clocotitorul cazan al istoriei și când alăturea falșilor corifei români cocoțați pe ultimile trepte ale ierarhiei politice și sociale și acest fals idol al maghiarilor din România, slugă ce se manifestă deschis ca slujbașul intereselor Ungariei(habar n-am care sunt aceste interese, dar popa Tokes precis la știe) care și la evenimentul care a generat articolul la care mă refer aici, s-a dovedit un temerar lingău al prim ministrului Ungariei să fie măturat de pe scena istoriei.
  Ion Creangă spunea undeva (nu răspund de exactitate) „ cochii să zburde și popa să cânte” așa că fidel zicalei „câinii latră, caravana trece” sper că neprețuita caravană a istoriei va lăsa în urmă cățeii, câini și dulăii politici de astăzi, și, dacă noi nu, cel puțin urmașii nostrii vor avea parte de un trai fericit într-o ROMÂNIE normală.
  Obiectivitatea din articol (chiar dacă duoă părerea mea a fost blând exprimată) m-a uns pe suflet când văd că în Ardealul nostru greu încercat nu numai Domnul Tănasă din Covasna are tăria să demaște pe falșii conducători ai minorității maghiare, minoritate cu care în afara originii lor n-au nimic comun.

  Válasz
 7. Csergedi György

  Mennyit fizettek neked te szemétláda,hogy ilyen baromságokat írjál arról az emberről,aki nem alkudott meg soha,aki minden gondolatával és tettével a magyar nemzetet szolgálja.

  TRADUCERE: Cu cât te-au plătit, ladă de gunoi, să astfel de prostii despre omul care nu s-a compromis niciodată, care cu fiecare gând și faptă a lui a slujit națiunea maghiară

  ADMIN: Da… ma asteptam la astfel de reactii 🙂 din pacate eu am argumentat ce am spus cu foto si video. Stiu ca este greu de acceptat ca personajul este un ipocrit dar faptele …sunt fapte.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.