Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hagyományok és szokások Vízkereszt előestéjén

 

Január 5.-e,  vízkereszt előestéje, az ortodox naptárban az egyik legfontosabb nap, a néphagyományban különleges hagyományokkal és szokásokkal bír.

Vízkereszt előestéjén böjtölnek, egyesek fekete böjtöt tartanak. Szintén ekkor zajlik a házszentelés. Eddig a napig tartanak a karácsonyi és újévi szokások. Vízkereszt napján a legfontosabb esemény a nagy vízszentelés, amelyet kútnál vagy folyóvíznél végeznek.

Úgy tartják, hogy ezekben a napokban az állatok beszélnek, és szokatlan erőre tesznek szert. A víz megszentelésének vagy a kereszt alámerítésének ortodox keresztény szokásain túl sok pogány gyakorlatot is végeznek, mint például az istállók és a szarvasmarhák füstölése, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, tüzet gyújtanak a mezőkön vagy énekelnek mindenféle kiáltás és zajok kíséretében. Ezeknek a praktikáknak a szerepe a tisztítás és a gonosz eltávolítása.

A hagyomány azt is mondja, hogy Vízkereszt éjszakáján a fiatal lányok megálmodják a szerelmüket. Piros selyemszálat és bazsalikomágacskát kötnek a gyűrűjükre, amit a párnájuk alá tesznek.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.