Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A törökországi és szíriai tragédiák felébresztették a román kormányt: felgyorsul a szeizmikus kockázattal járó épületek konszolidálása

Nicolae-Ionel Ciucă miniszterelnök bejelenti, hogy felkérte a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériumot, hogy a jövő hétig készítse elő a helyzetjelentést és intézkedéseket, amelyekkel a két, kormányszinten irányított, szeizmikus kockázatú épületek megerősítését célzó program végrehajtása felgyorsítható, egy állami költségvetési és egy uniós támogatással.

Folyamatban van az országos épületkonszolidációs terv, amelynek költségvetése hozzávetőlegesen 700 millió lej, ebből 200 millió lej az állami költségvetésből és 500 millió lej kötelezettségvállalási hitel, több mint 300 lakóépület és közcélú épület konszolidálására. Ehhez a pénzhez hozzájönnek azok a források, amelyekhez az Országos Helyreállítási Terv Felújítási Hullám komponensén keresztül juthatunk hozzá, amely 500 millió eurós támogatást is tartalmaz az földrengésbiztos erősítésre. A két programmal megerősödő épületekben lakó polgárok számára az a fontos, hogy az odaítélt összegek teljes mértékben fedezzék a szükséges munkálatokat anélkül, hogy a lakóktól további hozzájárulásra lenne szükség.

A rendelkezésünkre álló döntéshozatali feladatkör alapján a prioritások listájára felvettük az állampolgárok biztonságát földrengés szempontjából is, és a minap Törökországban történt tragédia is megerősíti az általunk az épületek földrengésbiztossá tételére előkészített intézkedések fontosságát.

Szolidárisak vagyunk a török ​​néppel a tragédiában, amelyen keresztülmennek. A kutató-mentő csapatok támogatására már megérkeztek a román mentőcsapatok Törökországba. Elrendeltem továbbá, hogy a Külügyminisztérium a konzuli szolgálaton keresztül támogassa a román állampolgárokat a földrengés sújtotta területeken.

Köszönetet mondok a román mentőcsapatoknak, akikről meg vagyok győződve, hogy ugyanolyan odaadással és bátorsággal fogják teljesíteni kötelességüket az élet szolgálatában, mint ahogyan más hazai vagy külföldi mentőakciókban tevékenykedtek, valamint minden, a román állampolgári hazatelepítésében résztvevő csapatoknak.

 

– mondta a miniszterelnök.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.