Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Áttérünk a téli időszámításra. Október 30-a 25 órás lesz

 

 

Románia október utolsó vasárnapján átáll a téli időszámításra, azaz visszatér a romániai hivatalos időszámításra, a kelet-európai szabványidőre + 2 UTC. Október 30-án, szombatról vasárnapra virradó éjszaka egy órával visszavisszük az órákat. Konkrétan 04:00 órából 03:00 óra lesz.

Október 30-a 24 helyett 25 órás lesz, ez az év leghosszabb napja.

Az éjszaka hosszabb lesz, és többet alszunk, de a változásnak ára van. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy az óra megváltoztatása felboríthatja szervezetünket. A gyermekek és az idősek a leginkább érintettek.

Amíg a szervezet nem alkalmazkodik az új „programhoz”, ajánlott csökkenteni a kávé, fekete/zöld tea, szénsavas és energiaitalok fogyasztását.

A nyári időszámítás bevezetésével az volt a cél, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a természetes fényből (a Napból), és csökkentsük a mesterséges fény használatát.

Benjamin Franklin volt az első, aki 1784-ben javasolta a nyári időszámítás bevezetését, de Európa több országa 1916-ban, az első világháború idején alkalmazta először.

Hosszabb ideig az USA-ban is alkalmazták, a második világháború idején, 1942. február 3. és 1945. szeptember 30. között.

Romániában 1979-től véglegesen bevezették a nyári időszámítást. 1997-ig a nyári időszámításra március utolsó vasárnapján, a téli időszámításra pedig szeptember utolsó vasárnapján került sor.

Később, 1998-tól a nyári időszámításra március utolsó vasárnapján, a téli időszámításra pedig október utolsó vasárnapján kerül sor. Jelenleg minden európai ország március utolsó hétvégéjén és október utolsó hétvégéjén változtatja az időt.

***

2018 februárjában az Európai Parlamentben megszavazott állásfoglalásban a képviselők a jelenlegi időrend értékelését és, szükség esetén, a szabályok felülvizsgálatát kérték.

Több állampolgári kezdeményezés is aggodalmát fejezte ki a nyári időszak kezdetét és végét jelentő évenként kétszeri óraváltoztatás miatt. Számos tanulmány nem von le egyértelmű következtetést, de bizonyos negatív hatásokat jelez az emberi egészségre.

Egy online konzultáció kimutatta, hogy az európaiak nagy része (a válaszadók 86%-a) támogatja az évente kétszeri óramódosítás beszüntetését. A felmérést követően az EP-képviselők 2019. március 26-án megszavazták, hogy 2021-től elmarad az óraváltoztatás.

Minden tagállamnak el kellett döntenie, hogy melyik időnél marad– normál vagy nyári időszámításnál. A koronavírus-járvány kitörése miatt azonban ezt a döntést elhalasztották.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.