Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Három helyen oltottak el égő száraz növényzetet a Hargita megyei tűzoltók az elmúlt 24 órában

Az időjárás felmelegedésével általában megszaporodnak a tarló vagy a száraz növényzet égetésére használt nyílt láng okozta tüzek. Csak a tegnap, március 20-án, 3 ilyen jellegű tüzet kellet eloltaniuk a Hargita megyei katonai tűzoltóknak, a lángok több mint 3 hektárt érintettek, és az egyik esetben a közeli erdőre való átterjedés veszélye is fennállt. A csíkszeredai és a maroshévízi katonai tűzoltóknak a csíkszentmihályi önkéntes tűzoltókkal együttműködve sikerült felkutatni a tűzfészkeket és eloltani ezeket a tüzeket Csíkszeredában, Csíkszentmihályon és Maroshévízen, megakadályozva ezzel a lángok átterjedését a környékre.

Az utóbbi időben, a talajtisztításra használt, a kötelező tűzvédelmi intézkedések betartása nélkül használt nyílt láng következtében megszaporodott tűzesetek miatt, amelyek veszélyeztethetik a közelben található épületeket, erdőalapot, fő közlekedési vonalakat (közút, vasút), emlékeztetünk a főbb tűzvédelmi szabályokra és intézkedésekre, amelyeket a polgároknak ismerniük kell és tiszteletben kell tartaniuk.

Az állampolgárok kötelesek betartani azokat a környezetvédelmi szabályokat, amelyek tiltják a száraz növényzet égetését. Ezek be nem tartása és a mezőgazdasági területeken a száraz növényzet égetése az APIA támogatási összegének csökkentését vonhatja maga után.

A tarló, tőzeges területek, erdei avar, nádas, bozótos vagy füves növényzet égetésének tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések be nem tartása szabálysértésnek minősül, és természetes személyek esetében 7500 lejtől 15 000 lejig terjedő pénzbírsággal, illetve jogi személyek esetében 50 000 lejtől 100 000 lejig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Külön büntetési rendszert állapítanak meg a védett területeken és az ökológiai helyreállításra kötelezett területeken tarló, nádas, bokor és füves növényzet égetésére, amely bűncselekménynek minősül, és 3 hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő, ha valószínűsíthetően veszélyezteti az emberi, állati vagy növényi életet vagy egészséget.

Emlékeztetünk arra, hogy voltak olyan helyzetek, amikor az ilyen tüzeket követően, a tűz szél hatására történő terjedése miatt emberáldozatok is voltak.

Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek az ellenőrizetlen égések emberéleteket is követelő közúti balesetek okai lehetnek a közúti látási viszonyok csökkenése következtében, amit az úttestre zúduló nagy mennyiségű füst okoz. Ugyanígy a szakmai beavatkozási struktúrák munkatársainak ezen tüzek oltására tett erőfeszítései sem elhanyagolhatók, olyan erőfeszítések, amelyek más helyzetekben történő beavatkozásra irányulhatnának, amikor az állampolgárok veszélyben vannak.

A tüzek számának és az ebből eredő károk számának csökkentése, valamint kényszerintézkedések alkalmazása természetes és jogi személyek kötelezettségeinek elmulasztása esetén a Hargita megyei Oltul Katasztrófavédelmi Felügyelőség és az APIA munkatársai, illetve az Országos Környezetőrség szakemberei fokozzák ellenőrző tevékenységüket a terepen.

Tegnap, 21:00 óra körül a maroshévízi tűzoltók egy közlekedési baleset helyszínét biztosították a DN12 jelzésű országúton tűzmegelőzés érdekében.

A SMURD egységek személyzete 5 személynek nyújtott elsősegélyt.

A mentők továbbra is szolgálatban lesznek a nehéz helyzetbe került polgárok kéréseire történő gyors beavatkozására, a terepen zajló események dinamikáját a Megyei Műveleti Központ gondosan figyelemmel kíséri, a válaszadási küldetések optimalizálásához szükséges intézkedések azonnali megtételére.

A vészhelyzetben tanúsítandó viselkedésről információk a https://fiipregatit.ro platformon találhatók.

  • Információs és Közkapcsolati OsztályVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.