Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Három enolitikumban készült pintadera (díszes agyagbélyeg) a hónap kiállított tárgyai a Csíki Székely Múzeumban

Az enolitikumban készült három pintaderát állítja ki a Csíki Székely Múzeum ebben a hónapban a Transylvanian Design Week című kiállítás szellemében, mint őskori „dizájntárgyat”.

fotó: Csíki Székely Múzeum

A pintaderák számos őskori kultúra tipikus leletei, amelyeket Európában és Ázsiában is felfedeztek.

„A pintaderák, vagyis a díszes agyagbélyegek, Európa- és Ázsia-szerte előforduló leletek, melyek számos őskori kultúrára jellemzőek. A pintaderák funkciója nem világos. A díszítő motívumok széles skáláját, többek között spirálokat, hullámokat és cikkcakkos vonalakat tartalmazó pecséteket különböző anyagokra (textíliákra, bőrre, emberi bőrre, sőt még kenyérre is) való nyomtatásra vagy lenyomat készítésére használhatták. Alkalmazásának egy másik lehetősége, hogy a lezárt gabonasilókat a tulajdonos személyes emblémájával jelölték meg. Érdekes módon a korongokra vésett minták szoros hasonlóságot mutatnak a korabeli kerámiaedényekre és más díszített leletekre festett mintákkal” olvasható a csíkszeredai múzeum honlapján.

Ugyanakkor kiderül, hogy a Csíki Székely Múzeum gyűjteményében öt olyan pintadera található, amelyeket Csíkszentgyörgyön tártak fel, és amelyek az őskor, az Erősd-Cucuteni kultúra idején készültek.

„A Csíki Székely Múzeum gyűjteményében öt darab pintadera található, melyek a csíkszentgyörgyi Potovszky-kert őskori lelőhely régészeti kutatásai során (1962, 2022) kerültek felszínre. Ezen tárgyak a rézkori Erősd-kultúra / Cucuteni-Tripolje-kultúra (Kr. e. 4600–3500) termékei voltak. A hónap tárgyaként három darab pintaderát helyezünk közszemlére, ezáltal érzékeltetve a motívumkincsük sokszínűségét. Közülük kettő spirál motívummal, míg a harmadik cikkcakkos vonalakkal díszitett, két darabnak a fogantyú része is épségben megmaradt, melyek átfúrtak, tehát tulajdonosuk felfűzve is viselte” mutat rá a múzeum oldalán a bejegyzés.

2023 február 18. és március 20. között Csíkszeredában rendezik meg első alkalommal az erdélyi tervezők közösségének szentelt Transylvanian Design Week (TDW) rendezvényt, amelyre a hónap kiállított tárgyai is utalnak. A rendezvény szervezője: a Csíki Székely Múzeum és Csíkszereda Városháza.

Az első alkalommal megrendezett TDW célja, hogy a szakterület alkotóival és a nagyközönséggel közösen képet alkossunk arról, mit jelent ma Erdélyben a design.

A szervezők az iparművészeknek szentelt pályázatot hirdettek, amelyre több mint 200 alkotást neveztek be, több kategóriában, a zsűri pedig névtelenül, a művészek nevének ismerete nélkül választotta ki az alkotásokat.

A kiválasztott alkotások a TDW alkalmával lesznek kiállítva, neves meghívott dizájnerek munkái mellett.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.