Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ébresztő! Erdély sosem volt Nagy Magyarország része. Egy ideig az Osztrák- Magyar Birodalomhoz tartozott

 

 

Egy székelyudvarhelyi magyar úriember kezdeményezésére tanulmányoztuk a „Nagy Magyarország” problematikáját, és szenvedély vagy túlzások nélkül Magyarország  és Románia történelme nem beszél egy Nagy Magyarországról, hanem Osztrák- Magyar Birodalomról, amelyet egyes magyarok Nagy Magyarországként emlegetnek, mintha az osztrákok nem is léteztek volna.

Erdély a XV. Század végén csatlakozott a Habsburg birodalomhoz, mint autonóm fejedelemség, majd mint Nagy Hercegség, amelyet közvetlenül a bécsi császár vezetett. Tartományi állapotát 1868-ban megszüntették, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia magyarországi részévé tette az 1918-as Nagy Egyesülésig.

A Habsburg Birodalom központosítási politikájának fontos pillanata Erdély Nagyhercegségi státuszra való emelése. Mária Terézia császárné 1765. november 2-án aláírt rendelete elismerte a tartomány hozzájárulását a “kereszténység törökök elleni küzdelméhez”, és kifejezetten előírta, hogy Erdély “nincs más királyságnak vagy más uraságnak alávetve”, ami nyilvánvaló utalás egyes magyar nemesek követeléseire, hanem „saját törvényei, bírósági hivatala és intézményei vezetik, a kormányzó és a tartományi tanács adminisztrálja, a mi felügyeletünk alatt, hogy ez a Fejedelemség semmit se veszítsen ragyogásából és nagyszerűségéből, amit az uralmunk alatt levő egyéb provinciák is élveznek”– mondja a Historia, amely olyan forrásokat idéz, mint: Susana Andea, Avram Andea, Structuri transilvane în Epoca luminilor, Cluj Napoca, 1996; Mathias Bernath, Habsburgii și începuturile formarii Națiunii Române, Cluj Napoca, 1994; Virgil Cândea (coord.), Istoria românilor, Vol. 5, București 2002; Paul Cernovodeanu, Nicolae Edroiu (coord.), Istoria românilor, Vol. 6, București 2002.

A Historia által publikált anyag részletéből világosan kitűnik, hogy 1868-ig, amikor Magyarországhoz csatolták, az Osztrák-Magyar Dualizmus kihirdetésével egyidőben, Erdély önálló Hercegségként működött, amelyet a bécsi császár közvetlenül vezetett, egy kijelölt kormányzón keresztül! Az Osztrák-Magyar Dualizmushoz tartozott, nemcsak Magyarországhoz (Magyarország Erdélynek csak egy részét birtokolta, 1940-1944 között) az említett évtől 1918 december 1-jéig, amikor a Gyulafehérvári Nagy Nemzetgyűlés kihirdette a Romániával való egyesülését! Szóval hol van a magyarok által emlegetett 1000 év, amikor állítólag Erdély fölött uralkodtak?!

Mindenesetre azt javaslom, olvassák el Paul Lendvai „Magyarok” című könyvét, amely 2013-ban jelent meg román fordításban a Humanitas Kiadó gondozásában, és amelyet a THRAXUS ARES oldal népszerűsít A magyarok és hamisított történelmük c. cikkében.

A könyv szerzője újságíró és író, magyar zsidó, (vagy zsidó magyar?), Budapesten született, 1956 után Ausztriában telepedett le. Sikeres író, számos díjban és kitüntetésben részesült, valamint a magyar állam legmagasabb kitüntetését- a Magyar Köztársaság Érdemrend Parancsnoki Keresztjét is magáénak tudhatja 2003-tól, amelyik év a szóban forgó könyv megjelenési éve is.

Valahol a könyv tartalmában az író Paul Valéry ítéletét idézi:

“A történelem a legveszélyesebb termék, amelyet az emberi agy kémiája kifejlesztett. (…) ez a folyamat hajlamosítja az embereket az álmodozásra, elkápráztatja őket, a múlt illúziójával táplálja őket, felülbírálja reflexeiket, nagyzási- vagy üldözési mániával fertőzi meg őket, nyitva tartja sebeiket, megzavarja a nyugalmukat, a nemzeteket keserűvé, brutálissá, elviselhetetlenné, önteltté teszi.

Az idők folyamán a történészek nem riadtak vissza a történelem meghamisításától, éppen azért, hogy ilyen illúziókat tápláljanak honfitársaik elméjébe.

„Nincs olyan nemzet, amely ne hamisítaná meg saját történelmét”, állította a könyv által idézett Ernest Renan, és Paul Lendvai ezt állítja:

„Kevés az a nemzet (talán a szerbek kivételével) akikre jobban illenének Ernest Renan szavai, mint a magyarokra.”

És, hogy megértsük milyen messzire képesek elmenni a magyarok, mikor a történelemről van szó:

Valószínűleg a magyar történelemmel kapcsolatos legsúlyosabb túlzások Horvát István (1784-1846) történész nevéhez fűződnek, aki azt állította, hogy Ádám és Éva magyarok voltak, hogy a Paradicsomban magyarul beszéltek, Hogy Homérosz és Herkules is magyarok voltak, és az ősi magyarokat „óriásoknak” vagy „titánoknak” nevezték!

 

 

 

dolinex


41 comentarii la “Ébresztő! Erdély sosem volt Nagy Magyarország része. Egy ideig az Osztrák- Magyar Birodalomhoz tartozott

 1. menasagh

  Erdély első megnevezése első Géza király által kibocsátott adománylevélből származik, ami „terra ultra silvam”-ként (ultra silvam ad castrum quod vocatur Turda),[3] vagyis „az erdőn túl” formában nevezi meg Erdély területét. Ugyanezen században kezdtek a területre „Partes Transsylvana” (vagy mai írásmóddal „Transsilvanae”) módon hivatkozni (Legenda Sancti Gerhardi, 12. század első felében), ami „az erdőn túli részeket” jelenti, és ezt a kifejezést használták a Magyar Királyságon belül is. A latin helyett a köznyelvben az „Erdőelve” kifejezést is elterjedten használták. Ennek első dokumentálása Anonymus 12. századi Krónikája (Gesta Hungarorum), amely „Erdőelvként” említi.
  …persze ettől még bárki bármit összehazudozhat…

  Válasz
  1. Daniel

   menasagh
   Habar nu am ce scrii acolo…Poate de bine… Poate de rau…. dar atâta timp cât stii sa citesti articolul acesta inseamna ca stii dulcele grai ROMÂNESC! Si pentru ca ai comentat in limba ta, in acelasi dulce grai ROMÂNESC, ITI spun:
   MARS LA CACAT!
   Mergi in Ungaria si vorbeste sau pune comentarii in alta limba in spatiul public!
   Respectați ca sa fiti respectați!

   Válasz
   1. Gigi

    Asta scrie ăla în ungurește , cel puțin așa a tradus google :
    Primul nume Transilvania provine de la prima scrisoare de donație emisă de regele Géza, care numește teritoriul Transilvaniei drept „terra ultra silvam” (ultra silvam ad castrum quod vocatur Turda) [3], adică „dincolo de pădure”. În același secol, zona a început să fie denumită „Partes Transsylvana” (sau azi „Transsilvanae”) (Legenda Sancti Gerhardi, prima jumătate a secolului al XII-lea), ceea ce înseamnă „părți dincolo de pădure”, iar acest termen a fost folosit și în Regatul Ungariei. . În loc de latină, termenul „Principiul pădurii” a fost de asemenea utilizat pe scară largă în limbajul comun. Prima documentare este Cronica Anonimilor din secolul al XII-lea (Gesta Hungarorum), care o menționează drept „Principiul pădurii”.
    … Desigur, oricine poate minți despre asta …

    Válasz
  2. abitsamir59@gmail.com

   Unde ați avut voi stat al vostru, v am călcat și pe voi austrieci și ați plătit peșcheș la poarta otomană. Nu ați avut nicănd Transilvania a voastră, că ați conlocuit cu romani pe acest teritoriu e altceva, așa că mucles.

   Válasz
 2. Ioan seleși

  Acest comentariu aduce lumină in viața tuturor locuitorilor dinTransilvania.Ar trebui citit în parlamentul României.Cu acest articol ar trebui să înceapă carțile de istorie de la toate nivelele de învățămînt inclusiv a celor care studiază în limbile materne!

  Válasz
 3. Erdély mindig is magyar lesz!

  Van egy rossz hírem számotokra románok, ja várjunk, inkább az eredeti neveteken neveznélek titeket Vlachok! Ajánlom nektek 1200-as évi forrásokat megnézni, ahol leírják tökéletesen Erdély és Partium népességét! Volt kemény öt falu ahol volt Román, és ennyi! Erdély sosem volt a tiétek, ti csak elloptátok, és történelmet hamisítotok, hogy 170 év alatt római megszállásból dákok romanizálva lettek! Csak nekünk 500 év nem volt elég, hogy titeket integráljunk az országba, és hasznos része legyetek Magyarországnak! De ti meghamisítjátok a történelmeteket, hogy ti vagytok a dákok. NEM! Nem vagytok ti dákok, ti albán származású juh pásztorok vagytok! Ha annyira európai ország akartok lenni, nem pedig egy barbár nép, akkor itt az ideje székelyeknek minimum területi, kulturális, politikai autonómiát adni! És nem azzal foglalkozni a nap 24 órájából 22-őt szarakodni, hogy ti dákok vagytok, amikor nem vagytok az. A magyar egy harcos nép, ti meg maradtok juh pásztorok 😉

  Válasz
   1. Gigi

    Și asta spune al doilea imbecil:
    Am câteva vești proaste pentru voi români, oh, așteptați, aș prefera să vă sun cu numele dumneavoastră original Vlachok! Vă recomand să priviți sursele din anul 1200, unde populația Transilvaniei și Partiumului este descrisă perfect! Au fost cinci sate grele unde era românește și asta este! Transilvania nu a fost niciodată a ta, ai furat-o și ai falsificat istoria că în 170 de ani dacii erau romanizați din ocupația romană! Doar pentru noi, 500 de ani nu au fost suficienți pentru a vă integra în țară și a fi o parte utilă a Ungariei! Dar vă falsificați istoria că sunteți dacii. NU! Nu sunteți daci, păstori de origine albaneză! Dacă doriți să fiți o astfel de țară europeană și nu un popor barbar, atunci este timpul să le oferiți secuiilor un minim de autonomie teritorială, culturală și politică! Și să nu te deranjezi să draci 22 din 24 de ore pe zi este că ești daci atunci când nu ești. Ungurii sunt un popor războinic, voi păstori de oi 😉

    Ras

    Válasz
  1. Burebista

   Daca noi v-am pus placute bilingve la intrarea in localitate, voi de ce nu scrieti si traducerea in romana dupa scrierea in maghiara? Asa cum nu vreti voi sa vorbiti romaneste, poate nici noi nu vrem sa vorbim maghiara.

   Válasz
  2. Mirela

   Am si eu cateva vesti proaaste pentru voi ungurii. Genetica spune ca NU sunteti maghiari. Decat 0.5% pe parte barbateasca. Adicatelea maghiarii au fost putini la venirea lor. Sunteti exact ce suntem si noi romanii aici in Transilvania, ce sunt si slovacii in Slovacia, etc. Adicatelea sunteti romani , slovaci, nemti, croati, etc maghiarizati. Si asta o spun cercetatorii unguri. Studiile genetice facute de ei, nu de romani. Asa incat voi, cei din Transilvania sunteti in mare parte romani care si-au uitat limba. Va punem intrebarea, voi cand ati venit si de unde, ca maghiari nu sunteti. Cititi de pe pagina Eupedia genetics.

   Válasz
 4. Erdély mindig is magyar lesz!

  Van egy rossz hírem számotokra románok, ja várjunk, inkább az eredeti neveteken neveznélek titeket Vlachok! Ajánlom nektek 1200-as évi forrásokat megnézni, ahol leírják tökéletesen Erdély és Partium népességét! Volt kemény öt falu ahol volt Román, és ennyi! Erdély sosem volt a tiétek, ti csak elloptátok, és történelmet hamisítotok, hogy 170 év alatt római megszállásból dákok romanizálva lettek! Csak nekünk 500 év nem volt elég, hogy titeket integráljunk az országba, és hasznos része legyetek Magyarországnak! De ti meghamisítjátok a történelmeteket, hogy ti vagytok a dákok. NEM! Nem vagytok ti dákok, ti albán származású juh pásztorok vagytok! Ha annyira európai ország akartok lenni, nem pedig egy barbár nép, akkor itt az ideje székelyeknek minimum területi, kulturális, politikai autonómiát adni! És nem azzal foglalkozni a nap 24 órájából 22-őt szarakodni, hogy ti dákok vagytok, amikor nem vagytok az. A magyar egy harcos nép, ti meg maradtok juh pásztorok 😉

  Am o veste proastă pentru voi români și așteptați, aș prefera să vă spun Vlachs în râsul original! Vă recomandăm să vă uitați la resursele de 1200 de ani care descriu perfect populația Transilvaniei și Partiumului. Au existat cinci sate grele, unde era un român, și asta este! Transilvania nu a fost niciodată a ta, tocmai ai furat-o și ai făcut istorie că 170 de ani de ocupație romană au devenit romanizate. Numai pentru noi 500 de ani nu a fost suficient pentru a vă integra în țară și a fi o parte utilă a Ungariei! Dar falsificați istoria dvs. că sunteți tații. NU! Tu nu ești Dukes, tu ești păstori de coborâre albaneză! Deci, dacă vrei să fii o țară europeană, mai degrabă decât un popor barbar, atunci este timpul să aibă un minim de autonomie teritorială, culturală și politică Székely! Și nu trebuie să-ți faci griji de 24 de ore pe zi 22 ca să fii nebun, sunteți băieți atunci când nu sunteți. Maghiarul este un războinic, sunteți păstori;

  Válasz
  1. Cornel

   De peste 100 De ani este doar pământ pur românesc. Asta este foarte clar pentru toți. Ce mai conteaza ce a fost înainte, devreme ce nu putem ajunge la un numitor comun în această privință. Iar ungurii au chiar mai multe drepturi de cat românii din aceste teritorii. Si atunci despre ce vorbim?

   Válasz
  2. Gigi

   Îmi pare rău să-ți spun , dar ești prea imbecil să înțelegi , Dacia a fost cucerită doar un sfert .
   Au rămas dacii liberi , care au hărțuit și jefuit într-una imperiul roman din Dacia și să nu uiți că de la Dacia i se trage și începutul sfârșitului imperiului roman !
   Greșeala noastră este că am acceptat numele impus de marile puteri, România .
   Iar dacă ptr tine noi suntem oieri ( ciobani) , voi sunteți țigani mongoli , ptr noi .
   Iar preocuparea ta ptr secui , aceștia au fost măcelăriți de acești țigani mongoli , iar nouă Trianonul nu nea adus nici un dar , dimpotrivă am pierdut Crișana , înțelegerea care a fost în primul război mondial și dacă nu vă astâmpărati România are granița până la Tisa .
   Salutare simpaticule !

   Válasz
  3. Miculaș Camelia Carmen

   Bravo, descriere perfectă, maghiarii popor războinic …rezultatele….hm…românii păstori ,fie, și Isus Hristos e considerat păstor….Dar eu aș avea în schimb, nu o veste sau știre rea ci o realitate zguduitoare pentru tine,bazată pe cercetări amănunțite …..chiar și de ADN reiese :DACII STRĂMOȘII ROMÂNILOR…..Dar la voi c-am 10% din populația țării sânt urmașii “HUNILOR” ,restul se înțelege….pe scurt ,verifică ,cei care sânt mai bruneței ,mai asemănător tipului asiatic ….atunci este “hun” “maghiar ” “adevărat”… și încă ceva ,sântem singura țară din lume unde minoritatea au drepturi egale…ar fi multe ,dar cred că îmi pierd timpul degeaba…

   Válasz
   1. Alin Sabadas

    Perfect adevarat!!! Romania tara tuturor posibilitatilor!!! Doar la noi minoritățile au drepturi cel putin egale fata de cetățenii majoritari romani.Doar la noi in Romania am vazut asta!!! Unde in europa se trezeste cate o minoritate,intradevar si probabil majoritara in acea zona ca vrea autonomie??? In ce tari din UE mai sunt la institutii alte steaguri decat cel national sau al UE? Numai zic de scoli!!! Unde copiii romani au statut preferențial si invata romana,in afara Romaniei?

    Válasz
  4. Mosogorogstremileag

   Mars in tara lui mog, mars afara din europa, mars in uralii mamii voastre de bozgori!
   “Március, Mog országában, március Európából, március a bozgori anyád felvidításán!”

   Válasz
 5. Erdélyért!

  Am o veste proastă pentru voi români și așteptați, aș prefera să vă spun Vlachs în râsul original! Vă recomandăm să vă uitați la resursele de 1200 de ani care descriu perfect populația Transilvaniei și Partiumului. Au existat cinci sate grele, unde era un român, și asta este! Transilvania nu a fost niciodată a ta, tocmai ai furat-o și ai făcut istorie că 170 de ani de ocupație romană au devenit romanizate. Numai pentru noi 500 de ani nu a fost suficient pentru a vă integra în țară și a fi o parte utilă a Ungariei! Dar falsificați istoria dvs. că sunteți tații. NU! Tu nu ești Dukes, tu ești păstori de coborâre albaneză! Deci, dacă vrei să fii o țară europeană, mai degrabă decât un popor barbar, atunci este timpul să aibă un minim de autonomie teritorială, culturală și politică Székely! Și nu trebuie să-ți faci griji de 24 de ore pe zi 22 ca să fii nebun, sunteți băieți atunci când nu sunteți. Maghiarul este un războinic, sunteți păstori;

  Válasz
  1. Ilie Serban

   Dacă naționaliștii români sunt idioți cu romanizarea,iar istoricii noștri la fel,voi sunteți și mai idioți.In primul rând ca să vă păstrați identitatea ca secui,ar trebui să o aveți.Dar voi vorbiți maghiară..Nu a existat niciodată ținutul autonom al secuilor ci Transilvania Autonomă,cu Dietă la Alba-Iulia.Nu confundați regatele medievale construite pe vasalități cu națiunile moderne.Trianonul nu e nici o nedreptate, ci consecinta firească a unui fapt de care v-ați temut și ați naționalizat forțat.Ati fost mereu minoritari.Si acum hoțul strigă hoțul.Chiar voi, care vă bateți în piept cu maghiarismul, indiferent unde sunteți, ar trebui s-o lăsați mai moale.Razboinicii de care vorbeai erau mongoloizi.Voi ,nu.Deci nu aveți nici 10%gene maghiare.Sunteti cei cuceriți și maghiarizați.Sau urmașii ienicerilor care v-au făcut pașalâc după 1526.Au omorât bărbații și v-au însămânțat strămoașele.Iar ienicerii nu erau turci,proveneau tot din Balcani

   Válasz
  2. Razvan

   Sunteti asa de razboinici ca ati luat bataie in mai toate luptele in care ati participat. Noi macar am luptat pe cont propriu, sa nu uitam ca puternica Ungarie a lui Matei de Hunedoara ( nu stiu cum ii ziceti voi ca a fost roman prin taicasu), a luat bataie de la Stefan de l-au aduna niste moroseni de pe jos. Si la Valahi aceeasi bataie sora cu moartea le-au administrat vasnicilor unguri. Asa ca ciocu mic, ati fost o minoritate in zona, nu apartineti in nici un fel culturii europene, nu va inruditi cu nimeni ( aia cu fino-hungrici e o gaselnita de prin anii 60-70) , in transilvania ati fost depasiti de romani de cel putin 2 ori, acum raportul e 5 la 1. Ce dracu mai deschidem subiectu… s-a facut dreptate si gata. Ati ramas in perioada feudala si in istoria voastra inventata pe care nu o recunoaste nici dracu, istoria predata la noi e recunoscuta in toata europa si face parte din istoria universala, a voastra…. e doar in cartile voastre de adormit copii….. trezitiva din visul ala de preamarire pana nu va face tandari premierul ala nebun al vostru…

   Válasz
 6. Ruxandra Constantinescu

  cu un lucru sunt fe acord: ungurii sunt razboinici si noi suntem agricultori. ne’-am nascut ca popor in Transilvania acum peste 2000 de ani (vezi Sarmisegetuza) ungurii au venit din Asia acum 1000 de ani. ni trebuie sa fii istoric ca sa-ti dai seama ca niste agrivcultori nu ar fi parasit un pamant fertil ca Transilvania timp de 1000 de ani. cand au venit ungurii existau inn Transilvania nu 5 sate de romani ci voievodate, forma de organizare specific medievala. sa nu uitam ca si alte tari (Germania, Italia) s-au unifivat doar inn secolul 19. bineinteles ca razboinicii i-au invins pe agricultori si le-au ocupat tara. asta nu inseamna ca au un drept asupra ei. si alte tari au fost ocupate (India, tarile africane, multe alte tari din Asia si Orientul Mijlociu).asta nu inseamna ca Marea Britanie sau Franta mai au vreun drept asupra lor. din pacate oameni ca voi intretin ura dintre romani si unguri chiar si dupa 100 de ani

  Válasz
 7. rusu teodor

  Nici acum intr-un context care ar trebui sa fie civilizat,NU AVETI BUNUL SIMT DE LASA UN BUTON DE TRADUCERE la cele ce ati insirat pe aceasta pagina !! ESTE INCA O DOVADA DE NESIMTIRE CRASA DE CARE DA DOVADA ACEASTA RAMASITA A HOARDELOR TATARESTI DIN VREMEA MIGRATIEI !!

  Válasz
  1. Viorela Gherasim Hozzászólás szerzője

   Domnule Teodor Rusu, exista acel buton de care vorbiți. Trebuie doar să va uitati mai bine. Va dau indicații: în partea de sus a site-ului, pe o bandă neagră, undeva în partea dreapta găsiți butonul de traducere. Alegeți de acolo limba dorită. O zi bună!

   Válasz
   1. pick

    Trebuia anexata traducerea de catre cel ce o posteza…. Referitor la continut e o teza falsa si incorecta si difuzata de oficialitati maghiare, necontestata oficial si energic nici de romani…

    Válasz
 8. Czifrak Iosif

  Când toți vor fi Oameni , asemenea discuții vor dispărea definitiv .
  Istoris este de folos atunci când construiește un viitor minunat , în rest e bună de lepădat .

  Válasz
 9. BORACIU MARIAN

  dacă voi ungurii ați populat teritoriul de astăzi al ROMÂNIEI (Transilvania),cum dracu de sunteți minoritari ???adică la modul de 20 la 1????Păi dacă în Ungaria,abia sunteți vreo 6 milioane, despre ce dracu vorbiți ????Care Ungarie mare ????unde, când ???

  Válasz
 10. Marian

  Statul român este mult slăbit datorită hoților care au preluat puterea după 1989. Dar, chiar și așa, războinicilor maghiari! Sper că nu ați vrea să se repete ceea ce s-a întâmplat la 1919 – 1920…
  Și încă ceva! De unde și până unde considerați voi că românii au venit din Albania? Ai studiat vreodată limba albaneză să vezi că nu are absolut nici o legătură cu limba română pe care văd că o știi?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük