Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A bukaresti törvényszék jóváhagyta a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését

Foto: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

A bukaresti bíróság szerdán elfogadta Gálfi Árpád város polgármestere által alapított Székelyudvarhelyért Párt bejegyzési kérelmét, tájékoztat az MTI.

Gálfi Árpádot tavaly kizárták a Magyar Polgári Pártból (MPP), ekkor úgy döntött, hogy függetlenként indul a következő helyhatósági választásokon Székelyudvarhely polgármesteri székéért. Ugyanakkor új párt regisztrációját is kezdeményezte, hogy támogatói bekerülhessenek a helyi tanácsba.

A párt bejegyzési folyamata januárban kezdődött, és a kérelmet Koszta Attila, a hulladékkezelő társaság korábbi igazgatója megtámadta. A polgármester szerint az új pártot a szeparatizmussal és az autonómiát támogató magatartással vádolta.

A bukaresti bíróság a fellebbezést megalapozatlannak ítélve elutasította, és elrendelte a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését a romániai pártok listájába.

A végzés nem jogerős, öt napon belül fellebbezést lehet benyújtani ellene.

Gálfi Árpádot négy éve az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az MPP közös jelöltjeként választották Székelyudvarhely polgármesterévé. Idén a két magyar párt, alternatívaként az RMDSZ-re, létrehozta az Erdélyi Magyar Szövetséget és úgy döntöttek, hogy ennek a politikai szövetségnek a színeiben indulnak a helyhatósági választásokon. Ám a két szervezet közötti megállapodás azt is leszögezte, hogy amennyiben valamelyik pártból valakit kizárnak, az a személy nem indulhat a szövetség jelöltjeként, így az MPP kitartott amellett, hogy a szövetség nem támogathatja Gálfi Árpád jelölését, akit kizártak az MPP-ből.

A polgármester szerint az MPP vezetőit feldühítette az a tény, hogy megszüntette azokat a közüzemi szerződéseket, amelyeket a város számára kedvezőtlennek tartott, és amelyeket abban az időszakban kötöttek, amikor Székelyudvarhely polgármestere Szász Jenő volt, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jelenlegi elnöke. Szász Jenő 1996 és 2008 között volt Székelyudvarhely polgármestere, 2003 és 2012 között pedig az MPP elnöke.

Az utolsó népszámláláskor Székelyudvarhely 34.000 lakosa közül több mint 95% magyarnak vallotta magát. A kommunizmus bukása után a várost nagyrészt az RMDSZ ellenzékét képviselő magyar polgármesterek vezették.

Romániában júliusban lettek volna a helyhatósági választások, de a koronavírus járvány miatt szeptember 27-re halasztották a választásokat. A polgármesteri székért versenyző jelöltek regisztrációjához szükséges aláírásgyűjtés hétfőn elkezdődött, de az aláírási listák benyújtására csak augusztus 7-18 között kerül sor.

Székelyudvarhelyen jelenleg két polgármesterjelölt van. Az egyik Derzsi László az RMDSZ részéről, a másik pedig Gálfi Árpád, aki függetlenként indul. Amennyiben az új pártot bejegyzik, a Székelyudvarhelyért Párt színeiben indul a választásokon. Az EMNP-nek, amelyik a jelenlegi polgármestert támogatja, illetve az MPP-nek, amelyik kizárta soraiból, még nem sikerült polgármesterjelöltet állítaniuk az EMSZ színeiben.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.