Tribunalul Harghita verificat de Inspecția Judiciară din cauza dosarului Țăndărei. Autoritățile britanice în stare de șoc după ce faptele s-au prescris

0

Articol disponibil în: Română

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și face verificări la Tribunalul Harghita după ce dosarul Țăndarei, în care au fost judecate 25 de persoane, s-a încheiat după aproape 9 ani, deoarece s-au prescris faptele. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia, informează site-ul ziare.com

Procesul judecat la Tribunalul Harghita s-a încheiat prin decizia din 12 februarie, după aproape noua ani și 53 de termene.

Cazul Ţăndărei a fost prezentat cu surle şi trâmbiţe de autorităţile româneşti în 2010. Sunt celebre imaginile cu mascaţii cu berbece care spargeau uşile palatelor din Ţăndărei în căutare de traficanţi de copii. Imaginile au apărut la BBC şi Al Jazeera. A fost primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi. Cazul priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi, reamintește g4media.ro.

Autoritățile britanice sunt în stare de șoc de la aflarea soluție pe care a dat-o Tribunalul Harghita în acest dosar, mai ales că toată munca lor pentru eradicarea rețelei Țăndărei a costat statul britanic 800 000 de lire sterline.

O acoperire șocantă și nimeni nu face justiție în Tănderei

Rolul inspectorului de poliție Bernie Gravett, pensionat acum, a fost esențial în 2011 când prezentat în Parlamentul European cazul Ţăndărei. UE a adoptat o directivă şi a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca o formă de muncă forţată, adică sclavie.

Astăzi, toată munca lui este agățată de un fir și de dovezile care indică corupția.

„Acești tipi au milioane și am știut de la început că a fost un risc”, spune el.

Timp de opt ani, cauza penală s-a tot amânat. A fost amânată în timpul a 52 de audieri diferite.

De-a lungul anilor, primul procuror a fost schimbat la cererea Regatului Unit în legătură cu plângerile de lipsă de cooperare, iar cel de-al doilea procuror a ales să nu folosească niciuna dintre dovezile colectate în Marea Britanie care arătau copii găsiți în condiții inumane, pașapoarte falsificate, agresiuni fizice și nenumărate mărturii ale exploatării lor.

Și într-un semn clar despre cum se întîmplă lucrurile, procurorii au degradat statutul juridic al copiilor de la „victime” la „martori”.

În ședința de judecată de la Tribunalul Harghita din 12 februarie, judecătorul, la cererea procurorului, a schimbat acuzațiile de la traficul de ființe umane și criminalitate organizată transnațională la „constituirea unui grup infractional organizat.

Unul dintre acuzați, liderul Constantin Radu, care este poreclit „Titi the Burglar”, se estimează că a acumulat milioane prin intermediul rețelei sale criminale.

De altfel, fiul său, Adrian Radu și nora, Claudia, a fost închiși în Anglia în 2011, timp de 12 luni și, respectiv, de șase luni, într-un caz de fraudă, care a costat contribuabilului britanic 800 000 de lire sterline.

Inspectoratul Juridic al României declară că va investiga modul în care s-a întâmplat acest lucru, dar până în acest moment nicio persoană din Țăndărei nu a ajuns pe mâna justiției din România.

181 de copii exploatați

Între timp, mulți copii dintre cele 181 de victime lipsesc.

Există o revoltă tot mai mare asupra a ceea ce s-a întâmplat, potrivit unui purtător de cuvânt al NSPCC, care spunea: „Traficul este o formă de abuz asupra copiilor, iar acești copii cu disperare vulnerabilă au nevoie de ajutorul nostru, iar infractorii sunt urmăriți și aduși în fața justiției. Nici un copil nu ar trebui să fie supus unui tratament nemilos din astfel de bande care sunt organizate și nu le pasă de siguranța copiilor vulnerabili. Este un comerț vicios, iar copiii trebuie să fie protejați de acești prădători „.

În această săptămână, 25 ONG-uri internaționale și române și grupuri pentru drepturile omului au semnat o scrisoare prin care se solicită redeschiderea cauzei „de a face România responsabilă pentru obligațiile specifice ale acesteia din cadrul convențiilor internaționale împotriva crimei organizate și a traficului de ființe umane de care face parte”.

Scrisoarea, trimisă de numeroase organizații, inclusiv ONU, Vatican, Parlament și Consiliul Europei, este numită: „Apel la acțiune … Criminali organizați în România! Criminalitatea organizată câștigă, deoarece sistemul juridic românesc permite o rețea de traficanți de persoane, iar poliția britanică și cea românească au fost finanțate pentru a se prinde „.

În scrisoare se mai precizează: „Autoritățile britanice au estimat că pentru fiecare copil exploatat profitul rețelei a fost de 160 000 lire sterline pe an. Victimele identificate în Marea Britanie au fost exploatate timp de cel puțin doi ani, cei mai tineri fiind doar câțiva luni în urmă. Multe alte cazuri similare nu sunt gestionate eficient de autoritățile române”.

Expertul în traficul de persoane, Silvia Tăbușcă, de la Centrul European pentru Educație Juridică și Cercetare, a ajutat la întocmirea scrisorii, alături de Bernie, din cauza „șocului și dezamăgirii” văzând modul în care a fost tratat cazul.

„Rețeaua funcționează încă, toată lumea știe”, spune ea.

„Multe dintre victime lipsesc acum, nu am putut identifica niciuna dintre ele.

„Avem o mare cantitate de dovezi din Marea Britanie. Avem videoclipuri, mărturii, avem multe care nu au fost folosite de procuror și de instanță. „

Ea explică câte victime au fost trimise înapoi în România fără protecție, ceea ce înseamnă că au schimbat declarațiile date politiei britanice, deoarece nu se mai simțiseră într-o poziție sigură de a spune adevărul.

Silvia Tăbușcă adaugă: „Când victimele au fost repatriate în România, nu au avut nicio protecție, așa că au fost reintroduse în familii și când acestea au fost audiate din nou de către procuror și-au schimbat mărturiile.

„Întorși în România, mulți dintre copiii traficați și-au schimbat declarațiile date autorităților în Regatul Unit și au afirmat că sunt mai bine îngrijiți și nu sunt victimele abuzului.

„N-am înțeles niciodată de ce procurorul a luat în considerare a doua mărturie a victimelor, din moment ce poliția britanică a avut o procedură specifică pentru a se asigura că marturiile luate în Marea Britanie pot fi folosite în instanțele din România”.

„Strângere de fier” în oraș

În mod tragic pentru copii, exploatarea continuă, Germania fiind noua destinație preferată de traficanții de minori, deși Marea Britanie rămâne încă un loc atractiv.

Între timp, România este considerată principala țară de origine a tuturor persoanelor traficate, potrivit Europol.

Inspectorul primăriei din Tăndărei, Constantin Vladilă, spune că gangsterii romi au devenit foarte bogați datorită banilor pe care îi primesc din crimele lor.

„Cu banii pe care îi primesc în străinătate construiesc aceste vile”, spune el. „Ei își expun pantofii Gucci și colierele de aur.”

Romii nu se rezumă doar la a se îmbogăți. Sunt înarmați și nemiloși, iar orașul este pătruns de o cultură a fricii.

Bandele îi urmăresc pe oameni, pe la colțurile stradale, asigurându-se că toată lumea se menține în linie și în timpul raidurilor poliție pe la vile.

Un politician local din Țăndărei, care preferă anonimatul de frica represaliilor, spune: „Bandele chiar vorbesc cu mândrie despre ceea ce fac în străinătate. Aici au legea în mâinile lor. „

Sursa: thesun.co.uk

Interesant este dacă se va afla cine din justiția română a făcut posibilă această nenorocire. 

Vom reveni…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy