Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az RMDSZ az iskolák kinyitását kéri a kormánytól

A kormány döntése téves, semmi nem indokolja az összes iskola és osztály bezárását. Ezzel a sietős döntéssel a kormány a hallgatókat és a tanárokat a koronavírus hordozóinak tekinti. Ugyanakkor az európai országok túlnyomó többsége – magasabb fertőzési arány mellett – óvatosabban jár el, lehetővé téve a hallgatók számára, hogy normális körülmények között tanuljanak.

Az online oktatás hatásainak hosszú távú következményei lesznek, nem beszélve arról, hogy a feltételek sem teljesülnek: az elmúlt 6 hónapban a kormány nem tudta digitális eszközökkel felszerelni az iskolákat. A tanárok és az oktatási szakemberek ugyanakkor azt állítják: az óvodások és az általános iskolások esetében az online tanítási készségek nem képesek kialakítani a helyes orientációs készségeket, a szóbeli készségeket, a szöveg megértését és az írást.

Az RMDSZ kéri a kormányt, hogy minden iskolában és óvodában, ahol lehetséges betartani az egészségügyi normákat és a társadalmi távolságot, folytassák a tanítást „szemtől szembe”, egészen kilencedik osztályig. A megyei vészhelyzeti bizottságok – miután konzultáltak a helyi hatóságokkal és a megyei tanfelügyelőségekkel – döntsenek az iskolák bezárásáról, ha ez az intézkedés indokolt.

Az iskolák nyitva tartását az is indokolja, hogy a diákok biztonságos környezetben tanulnak, a tanárok mindent megtesznek a higiénia és a társadalmi távolság betartása érdekében. Az egészségügyi felügyelet rendszeres, mivel a tanárok naponta beszélgetnek a diákokkal az egészségükről. Ha valakinek tünetei vannak, haladéktalanul értesíteni kell a háziorvost és az illetékes hatóságokat. Ugyanakkor az új tanév kezdete után az oktatási intézményekben nem volt jelentős a fertőzések növekedése.

A legtöbben betartják a higiénia és a közegészségügy szabályait, miközben partnerséget várnak a kormánytól. Ehelyett megalapozatlan válaszokat, meggondolatlan, elsietett döntéseket kapnak. Most nem kell döntéseket hozni, amelyek rövid távon könnyűek és kedvezőek a kormány számára, de hosszú távon egy egész generáció számára sajnálatosak. Bízunk a tanárokban. Csendes időkben rájuk bízzuk gyermekeinket, tudjuk, hogy ezekben a nehéz időkben is meg fogják tenni a kötelességüket.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.