Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az RMDSZ kimutatja a foga fehérét. Kezdetnek a Közigazgatási Törvénykönyv

 

A Közigazgatási Törvénykönyvre vonatkozó 57/2019-es sürgősségi kormányrendelet módosítására irányuló törvénytervezet, a későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel közvitára van bocsátva folyó év január 29-ig.

Látszólag a törvénytervezetnek a román politikát az utóbbi években jellemző tényállás korrekciója lenne a szerepe: az apolitikus- prefektusi funkció elfoglalása politikailag elfogadott vagy a mindenkori vezetők sorában található személyek által, akkor is, ha előzőleg politikai szerepük volt.

A sürgősségi kormányrendelet rendelkezései:

Mindazonáltal a sürgősségi kormányrendelet és a törvénytervezet alapjának vizsgálata meglehetősen egyszerű következtetéseket enged levonni:

-a javaslat teljes mértékben politizálja a prefektusi funkciót, lehetővéteszi egy politikai párt bármely tagjának, hogy elfoglalja ezt a tisztséget, ezen a téren szerzett bármilyen képzés vagy speciális ismeretek nélkül;

-egy sürgősségi kormányrendelet motivációja a prefektus státuszának módosítására kizárólag politikai jellegű, a sürgősség teljesen indokolatlan a törvényhozói hatalomba való beavatkozás igazolására, különösen azért mert az Alkotmány szerint a prefektus hatáskörét organikus törvény állapítja meg.

-Valódi sürgősség, a társadalomra gyakorolt azonnali és közvetlen hatás hiányában az RMDSZ küldöttei a kormányban csak azt bizonyítják be, hogy a lehető leghamarabb meg akarják valósítani saját érdekeiket és ki akarják használni a kormányban való múló jelenlétüket, annak érdekében, hogy továbbra is a román állam alapját aláássák;

– kétségtelenül előnyös az RMDSZ számára azáltal, hogy a prefektus funkcióját dekoratívvá teszi, amely mögött a magyar vezetők olyan dolgokat tehetnek, amelyeket eddig a kormányzati képviselők beavatkozásai megállíthattak volna helyi szinten.

Elhíresült dolog, hogy az RMDSZ megyei tanácsosai és polgármesterei az évek során megsértették a román törvénykezést, több száz olyan törvényen kívüli rendelkezést adva ki, amelyek de facto a magyar megyék leválásához vezettek volna, a törvényességet azonban a prefektusok közbelépése helyreállította.

Az RMDSZ háborúja a román prefektusokkal, akik ellenálltak a Budapestről az RMDSZ-en keresztül érkező provokációnak

De vegyük egyenként a dolgokat. Először az új fejlesztési miniszter, Cseke Attila lepődött meg azon, hogy a sürgősségi kormányrendelet törvénytervezetét nem fogadták el a január eleji kormányülésen.

Részletek itt

Támogatja a prefektusok átmenetelét magasrangú köztisztviselőből közjogi méltósággá. De mit is jelent ez valójában? A Közigazgatási Törvénykönyv közjogi méltóságra vonatkozó meghatározását elolvasva kiderül, hogy ez a funkció közvetlenül vagy közvetve egy választási folyamat nyomán foglalható el. Míg a prefektus nem egy választási folyamat eredménye, bármennyire is próbálkozik az RMDSZ.

A prefektusi intézmény helyi szinten képviseli a kormányt, nagyon világos és apolitikus szerepkörrel, mégpedig a helyi hatóságok cselekedetei jogszerűségének és a kormányzati politika koherenciájának biztosításával. Ezért a prefektusnak elsősorban közigazgatási szakértőnek kell lennie. A prefektusi funkció lefokozása az utóbbi években néhány politikus kinevezésével, maga az állam degradálódásának a következménye, a megoldás pedig nem ennek a tisztségnek a politizálása, hanem az Alkotmány szellemének és betűjének betartása.

AZ RMDSZ ÁLTAL EL NEM ISMERT ALKOTMÁNYRÓL,

MINDEN HATALOM A PREFEKTUS TOLLÁBAN, EGY MÁSFAJTA POLITIZÁLÁS

és

AZ ÉRDEK DIKTÁL… RMDSZ az infoactual.ro.-n olvashatnak.

dolinex


Un comentariu la “Az RMDSZ kimutatja a foga fehérét. Kezdetnek a Közigazgatási Törvénykönyv

  1. Costin Vasile

    Această inițiativă face parte din strategia UDMR de autonomizare etnică a județelor HR, CV. MS! Nu sunt proști ca să provoace convulsii interetnice pentru care să-și atragă oprobriul public! Iar dacă majoritatea românească nu va „înțelege” demersul lor, se vor autovictimiza și îi vor acuza pe români că nu respectă Constituția. Deci, vezi Doamne, și ei sunt îndreptățiți să nu o respecte! Jocul este de o maximă perversitate. Și cu atât mai gravă. Sper ca proiectul de OUG să nu fie adoptat de Guvern.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük