Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az RMDSZ budapesti pénz felhasználásával emlékezteti a romániai magyarokat az 1989-es rendszerváltásra

Foto: https://elmultjelen.ro

Az Eurotrans Alapítvány (az RMDSZ alapítványa- szerk. megj.) és az RMDSZ elindított egy interaktív weboldalt, amely bemutatja az 1989-es rendszerváltást, a romániai magyarok szempontjából – jelentették be az kezdeményezők pénteken, közli az MTI. A projekt célja az 1989-es rendszerváltás bemutatása oly módon, hogy megismertesse az 1989 decemberét megelőző időszak és az azt követő hónapok eseményeit is. Megemlítették, hogy az oldal címe, a www.elmultjelen.ro (“egy olyan jelen, ami elmúlt”) Lőrincz József politológustól származik, aki az egyik könyvében megemlítette, hogy az 1989-1990 még nem a múlt, hanem „egy olyan jelen, ami elmúlt”.

A Szövetség elnöke szerint fontos, hogy a romániai magyarok történetét – a tudatos döntéseket és a véletlennek tűnő eseményeket elmeséljük újra és újra, „így érthetjük meg minél pontosabban mindazt, ami velünk történt, így ismerik és értik meg (…) azok is, akik később születtek”, mondta Kelemen Hunor.

Az elmultjelen.ro weboldal emlékeztet az időszak legfontosabb eseményeire, kezdve a forradalmi eufóriától a marosvásárhelyi Fekete Márciusig, ugyanakkor felvázolja a stabilizációs törekvéseket, de a következő időszak kételyeit is.

A romániai magyarok közelmúltbeli történetének bemutatása forrásdokumentumok, memoárok, folyóiratok, kortárs műalkotások, fényképek és filmkészítés útján történik. Mindez három részre osztva: bemutatják a szocializmus éveit, majd a forradalom eseményeit és a szabadság első évét.

A kronológia 184 eseményt és több mint 1500 fényképet tartalmaz, és folyamatosan bővül új fotó- és videó anyagokkal. Az oldal a közös memória platformjaként is szolgál, így bárki szöveget vagy képet küldhet a szerkesztőknek.

Az anyagokból vándorkiállítást terveznek Erdély több városán keresztül, az első állomás Kolozsváron, augusztus 17-én. A projekt a Magyar Kormány támogatásával jött létre.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük