Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az RMDSZ az oktatási miniszter leváltását kéri

 

Miután az oktatási miniszter nem konzultált az RMDSZ-el- a magyar közösség számára két fontos témában: a román nyelv oktatása az elemi osztályokban, valamint a MOGYE és a Petru Maior egyetem összevonásának megjelentetése egy kormányhatározat mellékletében- úgy véljük, hogy le kell váltani az oktatási minisztert az Oktatási Minisztérium éléről, mondta az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor, a Szövetségi Állandó Tanács pénteki találkozóját követően.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: a magyar közösség bizalma drasztikusan csökkent az oktatási miniszter személyével szemben, az elkövetkező időszakban nem látják a hatékony és korrekt együttműködés garanciáját ezzel a miniszterrel.

Ami a román nyelv tanulását illeti a magyar anyanyelvű elemi osztályokban, az augusztusban elfogadott, a tanügyminiszter által önkényesen, konzultáció nélkül megírt rendelet hatályon kívül helyezését kértük, tette hozzá Kelemen Hunor.

A MOGYE és a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem tavasszal történt egyesülését a felsőoktatási intézmények szenátusai határozták el, és a közelmúltban kormányhatározat is megerősítette. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor támogatja a magyar kar azon tanárait és hallgatóit, akik az egyetem szenátusának döntését közigazgatási bíróságon akarják megtámadni.

Bár a törvény támogatja az egyetemek egyesülését, az RMDSZ semmiképpen nem ért egyet azzal, hogy ebben az esetben sem konzultáltak az RMDSZ képviselőivel, sem a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárral. Kelemen Hunor szerint egy ilyen konzultációnak a minimumnak kellene lennie, mielőtt egy kormányhatározat mellékletében módosítás történik.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.