Újraindított tejfeldolgozó üzem

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Több mint 260 gazdálkodó, magán- és jogi személy, termelői egyesület összefogva újraindította a Hargita Megyei Tejfeldolgozó egyik üzemét, jelenleg sajtot, yoghurtot, túrót forgalmazva „Keresztúri” márkanév alatt Brassó, Hargita, Kovászna és Maros megye boltjaiban. Önerőből, banki hitellel és uniós alapokkal letették a Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezet alapjait, amely 500 gazdától vásárolja fel a tejet.

„ A gazdák saját bőrükön érezték a kiszolgáltatottságot a tejfelvásárlókkal szemben, akik önkényesen állapították meg a tej árát. Így született meg az elhatározás, hogy vásárolják meg a tejfeldolgozó egyik üzemen kívüli részlegét és függetlenek legyenek. A gazdák szarvasmarháik számának függvényében léptek be önrésszel”, mondta Kuthi Lázár a szövetkezet elnöke. Minden tag átlag három tehénnel rendelkezik.

2011-ben vette kezdetét a tervezés, 2012-ben nyílt meg a tejfeldolgozó. A gazdák 500.000 lej önrészt gyűjtöttek össze a csarnok megvásárlására és korszerűsítésére. Később uniós támogatást és banki kölcsönt is igénybe vettek. A valamikori Hargita megyei tejfeldolgozó keresztúri részlegét vásárolták meg, amelyet 2008-ban átvett a Covalact, 2010-ben pedig bezárták. A Hargita megyei tejfeldolgozónak három gyára volt: Csíkszeredában, Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen. Jelenleg a Covalact működteti a csíkszeredai üzemet, az udvarhelyi részleget üzletté alakították. A szövetkezet által felélesztett keresztúri tejfeldolgozó 50 alkalmazottal működik.

Forrás: zf. ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy