Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az EMA-Európai Gyógyszerügynökség tisztviselője megkérdőjelezi a COVID-19 emlékeztető oltóanyag negyedik adagját

 

Az EMA- Európai Gyógyszerügynökség képviselője kedden kétségeit fejezte ki a negyedik emlékeztető adag oltás szükségességével kapcsolatban a COVID-19 ellen, és azt mondta, jelenleg nincsenek adatok, amelyek alátámasztják ezt a megközelítést, miközben további információkat keres a gyorsan terjedő Omicron változatról.

“Bár a további ismétlő oltások a vészhelyzeti tervek részét képezhetik, a rövid időközönkénti ismételt oltások nem hosszú távon fenntartható stratégia” – mondta Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vakcinastratégiájának vezetője egy sajtótájékoztatón.

Az EMA tisztviselője aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a négyhavonta történő újraoltás stratégiája feltételezhetően azzal a kockázattal jár, hogy túlterheli az emberek immunrendszerét, és kimerültséghez vezet a lakosság körében.

„Egyszerűen nem tudtunk 3-4 havonta emlékeztető oltást adni. Persze, ha a sérülékeny, immunhiányosakról van szó, az egy másik történet, és várhatóan a negyedik adag is megfontolandó. Ha 3-4 havonta emlékeztető oltást adunk, akkor az immunválasszal problémák lehetnek. Ügyelnünk kell arra, hogy ne terheljük túl az immunrendszert az ismételt védőoltásokkal, mert fennáll a lakosság elfáradásának veszélye. Ezt megtehetjük egyszer vagy kétszer, de nem többször és folyamatosan. Az adagok között nagy időköznek kell lennie, és ha endémiás fázisról beszélünk, akkor az emlékeztető oltás beadását a megfázásos évszakhoz kell szinkronizálni, mint az influenza elleni védőoltás esetében. Át kell gondolnunk az átmenetet a pandémiától endémiáig” , mondta Marco Cavaleri.

Az EMA továbbra is figyelemmel kíséri a COVID-19 elleni oltások hatékonyságával kapcsolatos újonnan megjelenő adatokat, beleértve az Omicron variáns által okozott betegségeket is, amely jelenleg gyorsan terjed az EU-ban.

Bár az Omicron fertőzőbbnek tűnik, mint más változatai, a Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban és néhány EU-országban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az Omicron-fertőzés után alacsonyabb a kórházi kezelés kockázata; e tanulmányok alapján a kockázatot jelenleg a Delta-kockázat egyharmada és fele közöttire becsülik.

A közelmúltban közzétett tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a vakcina tüneti betegségek elleni hatékonysága alacsonyabb az Omicron esetében, mint a többi változat esetében, és idővel csökken. Ennek eredményeként sok beoltott embernél valószínűleg forradalmi betegség alakul ki az Omicron miatt.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.