Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Egy olyan hosszú és széles büntetőper, amely már nem fért meg Hargita megyében? A biztos út az elévülés felé

Foto: Ziar Harghita

 

Egy olyan büntetőperről van szó, amelyben Maroshévíz jelenlegi polgármestere is vádlott.

Ez a folyamat 2016 szeptemberében kezdődött a Hargita Megyei Törvényszéken, 4 éven keresztül folytatódott, végül olyan hosszú és terjedelmes lett, hogy 2020 májusában már nem fért meg Hargita megyében és áthelyezték a Bákói Törvényszékre…?!

Erről a perről mindenfélét suttognak mindenhol, ahol az emberek találkoznak és eszmecserét folytatnak, amelynek középpontjában természetesen Maroshévíz jelenlegi polgármestere is állt és áll, és azok, akik nem ismerik az ellene felhozott vádakat „sajnálják”, hogy milyen helyzetbe került?!

A vádirat kapcsán elmondom, hogy a per (bár 4 évvel ezelőtt kezdődött) jelenlegi állása a Btk. szerint a bűnügyi nyomozás befejezését és a vádirat bíróság elé terjesztését jelenti tárgyalás céljából, de amely helyzet semmiképpen nem képes az ártatlanság vélelme elvének legyőzésére.

Amikor megtudtam, hogy ezt a pert, amelyet a Hargita Megyei Bíróságon kellett volna befejezni, ahol 2016-ban kezdődött és ahol kompetens bíráink vannak, szakmai szempontból jól felkészültek, Hargita megyéből és a Hargita Megyei Bíróságról áthelyezték Bákó megyébe, pontosabban a Bákó Törvényszékhez, akkor úgy döntöttem, hogy röviden megírom a történetét ennek a pernek.

Maroshévíz szorgalmas, becsületes lakói iránti tiszteletből, akik nem ismerik a megválasztott és újraválasztott maroshévízi polgármesterük ellen felhozott valódi vádakat, röviden elmesélem ennek a folyamatnak a történetét.

2016 szeptemberében, majdnem 2 éves vizsgálat után az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) Sajtóközlemény útján közölte, hogy a DNA Marosvásárhelyi Területi Szolgálatának ügyészei bíróság elé állították a következőket, akik szabadlábon védekezhetnek: Maroshévíz polgármesterét, a maroshévízi önkormányzat egyik irodájának volt irodavezetőjét, egy maroshévízi Mezőgazdasági Szövetkezet képviselőjét és magát a szóban forgó Szövetkezetet.

Maroshévíz polgármestere és a volt irodavezető ellen a következő bűncselekmények miatt emeltek vádat: pontatlan vagy hiányos dokumentumok vagy nyilatkozatok rosszhiszemű felhasználása vagy rosszhiszemű bemutatásában való bűnrészesség, ha a cselekmény jogellenes európai pénzeszközök megszerzését és okirathamisítást eredményez.

A maroshévízi mezőgazdasági szövetkezet és az adott szövetkezet képviselője ellen hamis, pontatlan vagy hiányos dokumentumok vagy nyilatkozatok rosszhiszemű bemutatása miatt indítottak eljárást, ha a tett az európai források igazságtalan megszerzését eredményezi.

A vádiratot 2016 szeptember 20-án iktatták a Hargita Megyei Törvényszéken. Azóta, 2020 májusáig 36 halasztás volt az ügyben.

2020 május 22-én, az egyik bíró által az ügy rendezésével kapcsolatban tett tartózkodó nyilatkozat nyomán, a Marosvásárhelyi Ítélőtábla a Bákó Megyei Törvényszéket jelölte ki illetékes bíróságnak a Hargita Megyei Törvényszék ezen ügyének rendezésére.

A bákói bíróságon 2020.06.02-án iktatták az ügyet, július 21-én elnapolták a tárgyalást augusztus 18-ra a védelem felkészülése érdekében. Az augusztus 18-i dátumról elnapolták a tárgyalást szeptember 1-jére. Erről a dátumról is elnapolták a tárgyalást az APIA Hargita megyei központjának beidézése érdekében 2020 szeptember 15-i dátummal.

Majdnem 4 év pereskedés után a Hargita Megyei Törvényszéken, az APIA polgári fél nem létezett, mert nem volt beidézve?!

A Bákó Megyei Bíróságnak kellett felfedeznie, hogy a perben egy civil felet is be kell idézni a Hargita Megyei APIA Központ személyében?!

Már egy postáról látszik, hogy milyen irányt vesz ez az ügy.

Ez a hosszú és széles út általában az „ELÉVÜLÉS!” nevű állomáson köt ki.

Általában, amikor a tények elévülése a cél, a védők találékonysága, a törvény által támogatva, sok per sikeres halasztását garantálja, egészen az elévülésig?!

(…)

Közel 4 év elnapolás után a Hargita Megyei Törvényszéken elkezdődött per, amelyben Maroshévíz polgármestere is vádlottként szerepel, átkerült a Bákó Megyei Bíróságra, ahol az elnapolások tovább folytatódnak.

Ez egy büntetőügy hosszú és széles útja, amely ha a dolgok így haladnak az elévülés felé halad.

És Maroshévíz jelenlegi polgármestere, bár egy büntetőügyi perben vádlott, újból indul a polgármesteri székért az ártatlanság vélelmének elve alapján?!
3 comentarii la “Egy olyan hosszú és széles büntetőper, amely már nem fért meg Hargita megyében? A biztos út az elévülés felé

 1. ilie

  Nu știu cine ești, dar ești pe lângă probleme.În articolul d-lui Vasile Gotea nu este vorba despre ANAF. îȚI PLÂNGI PRIMARUL PENTRU MĂGĂRIILE FĂCUTE? mAI BINE STAI ÎN BANCA TA DACĂ HABAR NU AI CE ÎNTREBI?! Țineți Primarul în brațe și taci?!

  Válasz
 2. Antonela

  Domnule Gotea Vasile in Sf.Scriptura scrie ca va conduce satana 1360 zile pe pamant,dar cu dracii care va luptati dvs.vad ca sunt peste 1460 de zile.
  In toata tara exista asemenea primari si nimeni nu ii judeca pentru ca sunt mana in mana.
  Dar le va veni si vremea lor.
  Ei vor avea raiul aici oe pământ,iar celor nedreptatiti si care au curs siroaie de lacrimi pe fata,au cheltuit banii prin tribunal aceia au iadul pe pamant
  Sa fie voia lui Dumnezeu dupa dreptatea cereasca.
  Dumnezeu sa fie cu noi si sa ne trimita binecuvantari din cer.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük