Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Román szerkesztő vezeti a romániai köztévé kolozsvári magyar kisebbségi műsorait. A bejelentést meghökkenve fogadták

Foto: https://uzp.org.ro

A “Krónika” című erdélyi magyar újság szerdai számában megjelent cikk szerint a TVR kolozsvári területi stúdiójának magyar nyelvű műsorának szerkesztői elképedve hallották, hogy nem kisebbségi főszerkesztőt neveztek ki a kisebbségi műsorok vezetésére, írja az MTI magyar hírügynökség.

A cikk szerint Doina Gradea, aki négy éve a köztévé főigazgatója, nem hosszabbította meg a területi stúdiók igazgatóinak és főszerkesztőinek kinevezését, és január 1-je óta másokat bízott meg e tisztségek betöltésével.

A 18 évig ezt a tisztséget betöltő Romeo Couţi helyett az elnök-vezérigazgató Alin Gelmăreant, a Program Szerkesztőségének korábbi főszerkesztőjét nevezte ki a kolozsvári területi stúdió vezetésére, ő lesz a kisebbségi szerkesztőség koordinátora is. A nevüket közzétenni nem akaró szerkesztők azt mondták az újságnak, hogy nincs semmi kifogásuk az új főnök személyével szemben, de az elmúlt 31 évben nem fordult elő, hogy a kisebbségek szerkesztőségét nem egy magyar, hanem egy többségi koordinálta volna.

Mosoni Emőke továbbra is a bukaresti magyar nyelvű műsor vezetésével, Fekete Hajnal a marosvásárhelyi Kisebbségi Szerkesztőség vezetésével lesz megbízva, a temesvári feladatokat a szlovák származású Andrei Boroşovici látja el továbbra is.

Alin Gelmărean kijelentette, hogy a kisebbségi szerkesztőség koordinátorává történő kinevezése 60 napig érvényes, és semmiképpen sem akar beleavatkozni a magyar nyelvű műsor szerkesztési politikájába. Véleménye szerint kinevezése pusztán formális, szervezési okokból történt.

A TVR igazgatótanácsának öt tagja úgy véli, hogy az elnök- vezérigazgató döntése nem jogszerű, és panasszal fordultak a Parlamenthez, elbocsátását kérve. Többek között úgy vélik, hogy Alin Gelmărean kinevezése “magyar veszélyt” jelent. Ezt azzal magyarázták, hogy felesége, Vig Emese (a kolozsvári Kisebbségi Szerkesztőség korábbi koordinátora) készítette a “Romániai magyarok” című dokumentumfilm-sorozatot. A dokumentumfilm magyar szemszögből mutatta be az erdélyi magyarság száz évét, és ez kritikát váltott ki a román történészek részéről. Az igazgatóság tagjai úgy vélték, elképzelhető, hogy a kinevezések titkos, “politikai ízű” megállapodáson alapulnak az elnök-vezérigazgató és az RMDSZ között, és az ilyen megállapodások az erdélyi románok jogainak megsértéséhez és az egységes nemzetállam destabilizálásához vezethetnek.

Az elmúlt napokban a TVR vezetése erőteljes támadások középpontjába került, miután a köztévé különleges újévi műsorában tréfálkoztak a koronavírus-járvány leküzdésére tett intézkedésekről, és mindezt olyan személyiségek részvételével, akik a járvány leküzdésére irányuló kampányok arcai voltak a közösségi hálókon.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük