Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Egy medve megközelítőleg 300 szárnyast ölt meg Salamás község több gazdaságában. A hatóságok keresik a megoldást

 

Salamás község polgármestere, Valentin Mîndru az AGERPRES-nek elmondta, hogy az utolsó kártevés hétfőről keddre virradó éjszaka történt, amikor az állat, egy kistermetű medve 60 szárnyast ölt meg két háztáji gazdaságban.

„Van egy „jómadár” medvénk, aki a szárnyasokra szakosodott. Körülbelül 300 szárnyast pusztított el két és fél hét leforgása alatt. Minden törvényes módszert bevetettünk az eltávolítására, de nagyon nehéz. (…) Tegnap este (hétfő este – a szerk.) lokalizáltuk , de nem láttuk, a központ körül elvesztettük, pont a városháza mellett volt, aztán átment Maroson, át a vasúton és átment a község másik oldalára, Gyergyóhodos faluba, és ott 2.30-3.00 körül körülbelül 60 csirkét zúzott össze, két háztartásban. (…) Megöli őket, nem eszi meg őket. Iszonyat rájuk nézni. Két hete szinte minden háziasszony felhív reggel, hogy „Polgármester úr, megette a csirkéimet!”- mondta Salamás polgármestere.

Elmondta, hogy a törvény szerint felállított beavatkozó bizottság többször is ülésezett, de nem lehet mit tenni, mert az állat egyik gazdaságból a másikba vándorol, megtesz több kilométert, és nehezen befogható.

Volt egy eset, hogy a medve a beavatkozó csoportot is megtámadta, amiért javasolták a medve kilövését, de ez sem sikerült, mert be kell tölteni a törvényes előírásokat.

A polgármester arra gyanakszik, hogy a medvét a Balánbánya környéki medveárvaházban nevelték fel, mivel a csirkékből csak a lábát, fejét, nyakát és néhány szervét szokta megenni.

Hozzátette: még keresik a megoldásokat a problémára, főleg, hogy a falu lakossága nagyon elégedetlen ezzel a helyzettel.

A gyergyószentmiklósi hatóságok is megpróbálják áthelyezni azt a kistermetű medvét, amelyet az elmúlt napokban láttak a városban.

Csergő Tibor András polgármester az AGERPRES-nek azt nyilatkozta, hogy hétfőn este és kedden is próbálkoztak az állat áthelyezés érdekében történő elfogásával, sikertelenül, de ez továbbra sem sikerült, az akciót folytatják, ha az állat ismét megjelenik a városban.

A Hargita megyei Oltul Sürgősségi Esetek Felügyelősége elmondta, hogy az elmúlt 24 órában nyolc RO-Alert figyelmeztetést küldtek medve jelenléte miatt, kettőt Gyergyószentmiklós, hatot Salamás lakóinak.

forrás: Agerpres.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.