Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Nyitott az út a Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztése előtt

 

A területi rendezési terv (PUZ) jóváhagyását követően a következő hat évben beruházásokra kerül sor a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál, ami növelni fogja a megyei egészségügyi intézmény által nyújtott egészségügyi szolgáltatások minőségét és számát. Ez volt a november 20-ai sajtótájékoztató témája a megyeházán, ahol jelen volt: Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója, Zonda Erika, a kórház igazgatótanácsának elnöke, Fülöp Otilia, a megyei tanács főépítésze, és Péli Levente, a megyei tanács technikai osztályának aligazgatója.

korhazPUZ_2018nov20_1

A megyei önkormányzat elnöke azt mondta, hogy reményeink szerint ezekkel a beruházásokkal a megyei kórház klinikává válik, amely olyan orvosi specialitásokkal is foglalkozik, amelyek nem kötelezik a lakosságot a megyei határok átlépésére annak érdekében, hogy megfelelő orvosi szolgáltatásokat kapjanak. Ami az építési beruházások finanszírozási forrását illeti, ezeknek az összegeknek bizonyos része biztosítva van, és finanszírozási pályázatokat fognak benyújtani a munkálatok véglegesítéséhez. Borboly Csaba megemlítette, hogy a befektetés ezen szakaszának elérése érdekében számos fázison mentek át, számos vitát tartottak, együttműködtek az egyetemekkel és a kórházakkal. Az újonnan létrehozott orvosi szakrendelők, szakemberek, orvosi berendezések és az orvosok lakásépítése is a megyei kórház korszerűsítését és fejlesztését szolgálta.

Zonda Erika, a kórház igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy részt vett az összes megelőző fázisban, amely a jelenlegi tervet alakította. A megyei tanács, a csíkszeredai városháza és a kórház vezetése közötti jó együttműködésnek, a negatív és pozitív tapasztalatoknak köszönhetően a tervek megvalósultak, és a beruházás egy része finanszírozásra került.

Konrád Judit megyei kórházi igazgató elmondta, hogy a PUZ jóváhagyásával lehetőség nyílik az orvosi intézmény messzemenő fejlesztésére. A menedzser szerint a hosszú távú cél minden szakasz egységes fejlesztése, a lakosság igényeinek megfelelően. Azt is elmondta, hogy mind a személyzet, mind az orvosi szakosztályok és specialitások, valamint végül, de nem utolsósorban az infrastrukturális beruházások terén megvalósult beruházások ugyanazt a célt szolgálják, nevezetesen a minőségi orvosi szolgáltatások nyújtását.

Fülöp Otilia, a megye főépítésze elmondta, hogy a beruházás megvalósítását az elkövetkező hat évben tervezik befejezni, és tíz éven belül új épület épül fel. Tervezik a sürgősségi betegellátó egység épületének kibővítését, új épület építését a fertőző és tüdőgyógyászati osztályok számára, valamint az épületek összekapcsolását. Ugyanakkor helikopterpálya épül, és új parkolóhelyek épülnek az autók számára; egy játszótér is épül, és a városháza által biztosított telken orvoslakások épülnek, és a kórház egy új úton lesz megközelíthető.

A beruházások megvalósításához szükséges pénzügyi forrásokról Péli Levente, a Megyei Tanács Műszaki Főosztályának vezérigazgató-helyettese beszélt. Azt mondta, hogy finanszírozási projektet nyújtottak be a Nemzeti Befektetési Tanácsnak (CNI), és remélhetőleg a következő évben szerepel a befektetési jegyzékben. Az aktuális sürgősségi fogadó egység megerősítése és bővítése érdekében a CNI-hez benyújtottak egy pályázatot, az orvosi berendezések megvásárlásához és a helikopterpálya építéséhez európai finanszírozás igényelnek. A 2019-es év során kívánják befejezni a műtőblokkok munkálatait. A járóbeteg rendelő áthelyezése, az egynapos kórházi kezelés és az épület konszolidációjához szükséges pénzalap megszerzése érdekében a POR- Regionális Operatív Programon keresztül pályáznak. Ily módon kívánják zökkenőmentessé tenni a kórházi osztályok tevékenységét.

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük