Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Magyarország eurómilliárdokat veszíthet a korrupció miatt

 

Az Európai Unió befagyasztja az EU demokratikus szabályait megszegő tagok finanszírozását – jelentette ki az EU vezérigazgatója szerdai, szeptember 14-i éves politikai beszédében. A tét a Magyarországnak szánt milliárdok, amelyeket Orbán Viktor kormánya elveszít a korrupció miatt.

Az EU végrehajtó testületének jövő szerdáig kell javasolnia Magyarország támogatásának csökkentését a közbeszerzési törvényei miatt, amelyeket a brüsszeli vezetés már régóta korrupciót szítónak minősít.

A forintot és a magyar kötvényeket érintette az ügy szerdán, miután a helyi sajtó arról számolt be, hogy Brüsszel pénzügyi szankciókat javasolhat Magyarországgal szemben.

Orbán Viktor miniszterelnök tagadja az EU-kritikát, de szorgalmazza, hogy forrásokat biztosítson nehézségekkel küzdő gazdasága számára. Budapest ígéretet tett egy korrupcióellenes ügynökség felállítására, és többször hangoztatta, hogy megállapodásra számít Brüsszellel.

A Bizottság azonban eddig óvatos volt Magyarország meggyőzési offenzívájával kapcsolatban, európai források szerint az ördög a részletekben rejlik, és a bizalmatlanság elég nagy az Orbánnal való évekig tartó keserű viták miatt a migránsok és a homoszexuálisok, valamint a média és a tudományos szabadságjogok kapcsán.

Magyarország “bajnok” az uniós forrásokkal kapcsolatos szabálytalanságokban

„Ma mindannyian látjuk, hogy harcolnunk kell a demokráciánkért. Abszolút minden nap. Meg kell védenünk azt mind a külső fenyegetésektől, amelyekkel szembe kell néznünk, és a belülről erodáló kicsapongásoktól is. Az általam vezetett bizottságnak nemcsak kötelessége, hanem rendkívül nemes szerepe is van a jogállamiság védelmében. Ezért biztosíthatom Önöket: továbbra is ragaszkodni fogunk az igazságszolgáltatás függetlenségéhez. És meg fogjuk védeni a költségvetésünket a feltételrendszeren keresztül” – mondta von der Leyen szerdai, az Unió helyzetéről szóló beszédében.

Magyarországon a 2015 és 2019 közötti uniós forrásokra fordított kiadásainak csaknem 4 százalékában volt szabálytalanság az OLAF, az EU csalásellenes szervezete szerint, ami messze a legmagasabb szint a 27 uniós ország közül.

Brüsszel szerint Magyarországon volt az egyik legmagasabb az egyedi ajánlattétel aránya az EU-ban, ami rendszerszintű túlárazáshoz vezetett, és nagyobb átláthatóságot, valódi versenyt és elszámoltathatóságot sürget a magyar közbeszerzésekben.

forrás: HotNews.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.