Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A jezsuita Magyarország és Orbán próbálkozása Ferenc pápa látogatásának kihasználására

 

Magyarország katolikus vezetése határozottan Orbán mögött áll, sőt, az egyházi események gyakran politikai eszközként szolgálnak Orbán irredentista üzenetének a Kárpát-medencében való elterjesztésére.

Ferenc pápa feltett szándéka Romániába látogatni és várhatóan 2019 június 1- jén misét mond Csíksomlyón, a zarándokhelyen. Ez egy székely történelmi helyszín, egy katolikus többségű magyar kisebbség Romániában. A magyar kormány tisztviselői rendszeresen részt vesznek az éves zarándoklaton. Románia lakosságának mindössze 5%-a katolikus, a magyar lakosság kevesebb, mint a fele követi a katolikus hitet, a többi református, unitárius és keleti ortodox hívő ebben a régióban.

A tervezett szabadtéri rendezvény 500.000 embert vonzhat, és a pápa beszédét magyarra fordítják. Marc Roscoe Loustau, egy katolikus író, akinek munkája megjelenik az amerikai jezsuita magazinban, arra figyelmeztet, hogy a magyar tisztviselők “megpróbálhatják kihasználni Ferenc pápa május végi romániai látogatását, hogy ösztönözze a migránsok és a menekültek elleni ellenséges hozzáállást.” (A cikk itt olvasható)

Valóban, az pro-Orbán katolikusok ezt az eseményt nacionalista műsorrá szeretnék tenni. A jezsuita kiadvány aggódik amiatt, hogy “bár sok magyar azért megy Csíksomlyóra, hogy segítségért imádkozzon a Szűz Máriához, másoknak politikai indítékaik vannak, amelyek szembetűnően ellentmondanak a katolikus társadalmi tanításnak.” Loustau rámutat, hogy nem minden magyar katolikus tisztviselő “konfrontálódik kényelmesen a jobboldali populistákkal”. Néhány héttel ezelőtt Csíksomlyó katolikus vezetése ellentmondott az aktivistáknak, amikor nyomást gyakoroltak a papra, hogy „kvázi-politikai szertartást” tartson a Liturgia után.

Loustau cikke sértette a pro-Orbán magyar jezsuitákat. A magyar jezsuiták vezetője Vízi Elemér, Csíkszeredában, a zarándokhelytől nem messze született, magyar nemzetiségű. A Magyar Jézus Társaság szokatlan nyilatkozatot adott ki, azzal vádolva Loustau-t, hogy a pápa látogatását saját „politikai programjára” használja. (A nyilatkozat itt olvasható).

Ferenc pápa május 31-én érkezik  Bukarestbe, állami és egyházi  vezetőkkel találkozik. Június 1-jén, Ferenc pápa Csíksomlyóra utazik, június 2-án pedig részt vesz a balázsfalvi mártír görög-katolikus püspökök boldoggá avatásán, és találkozik a helyi roma közösséggel.

A fotón: Vízi Elemér

A cikket aláírja: György Lázár
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.