Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Magyarországot arra kérik, ne nyújtson „menedéket a bűnözőknek”, miután a börtönre ítélt volt macedón miniszterelnök politikai menedékjogot kért

 

Nikola Gruevski volt macedón miniszterelnök, magyar diplomáciai autóval menekült el az országból a börtönbüntetés elől Albánián keresztül, jelentette az albán rendőrség, tájékoztat az AFP.

„Gruevski 2018 november 11-én, 19:11-kor hagyta el az albán területet a Hani i Hotit határátkelőnél, hogy Montenegróba jusson”, áll a tiranai rendőrség szóvivőjének közleményében.

Nikola Gruevski utas volt „a tiranai magyar nagykövetség egyik autójában” amelynek diplomáciai rendszáma volt, tette hozzá a rendőrség.

Ugyanazon forrás szerint, amelyet az EFE idéz „november 11-én nem létezett egyetlen határátkelési jóváhagyás sem, vagy pedig körözési, illetve letartóztatási parancs Gruevski névre”.

Az albán rendőrség szerint ezt a parancsot november 13-án adta ki Skopje.

Egyeleőre nem tudni hogyan sikerült Gruevskinek Macedóniából Albánián keresztül kijutni.

A „Politika” szerb újság csütörtökön azt írta, hogy a volt macedón kormányfőnek az éjszaka leple alatt, hamis útlevéllel, napszemüvegben és kalapban sikerült a határon átjutnia.

Az albán sajtó szerint, mikor Hani i Hotit-nál áthaladt, Nikola Gruevskit a magyar nagykövetség sofőrje és egy alkalmazottja kísérte, akik kevesebb, mint egy óra alatt ugyanazzal az autóval visszatértek Albániába, de a volt miniszterelnök nélkül.

Ez utóbbi kedden a Facebook-on bejelentette, hogy Magyarországon kért politikai menedékjogot.

Nikola Gruevski 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. A macedón bíróság hétfőn letartóztatási parancsot állított ki a nevére, akit börtönbüntetés letöltése miatt kerestek. A volt miniszterelnököt a fellebbezési bíróság azért ítélte el jogerősen, mert a konzervatív kormány Gruevski saját használatára közpénzből egy golyóálló S600-as Mercedes Guard gépkocsit vásárolt 600.000 euróért.

Zoran Zaev jelenlegi macedón miniszterelnök, arra bíztatta Magyarországot, hogy „ne nyújtson menedéket a bűnözőknek” és „tartsa tiszteletben a nemzetközi gyakorlatot”, tartsa vissza magát egy elítélt személy és egy nemzetközi letartóztatási parancs alanyának befogadásától egy jogállamba.

Gruevski Macedónián kívüli magyar diplomáciai képviseletnél kért menedékjogot, mutatott rá csütörtökön a budapesti kormány, tájékoztat a Reuters.

Gruevski kérése nehéz helyzetbe hozza Orbánt. Orbán Viktor Támogatta Gruevskit a 2017-es macedóniai választásokon, és méltatta pártja erőfeszítéseit a migránsáradat Balkánból Nyugat Európába történő áthaladását.

Gruevski VMRO-DPMN és Orbán Fidesz pártja tagjai az Európa Néppártnak.

Szerdán a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Gruevski a macedón baloldal által üldözött politikus. Gulyás nem kommentálta ezt a nyilatkozatot.

 

 

 

 

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük