Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Magyarország nem engedélyezi területének felhasználását fegyverek Ukrajnának történő szállítására

 

Magyarország nem engedélyezi területének felhasználását fegyverek Ukrajnának történő szállítására. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette az ország általa irányított legfelsőbb biztonsági szerv döntését.

“Magyarország nem küld csapatokat vagy fegyvereket Ukrajnába, és nem engedi, hogy a területén halálos fegyvereket szállítsanak át” – mondta Orbán.

Orbán Viktor az ukrajnai magyarok védelmét szorgalmazta. A döntést Szijjártó Péter külügyminiszter előre bejelentette.

„A kormány ma új döntést hozott: nem engedjük halálos fegyverek Magyarországon keresztül való szállítását. Ezt a döntést Magyarország és a kárpátaljai magyar közösség biztonsága indokolja, hiszen ezek a szállítmányok könnyen katonai támadások célpontjává válhatnak. Legfontosabb feladatunk az ország és a magyar emberek biztonságának garantálása, ezért nem keveredhetünk bele a mellettünk zajló háborús konfliktusba” – írja Szijjártó Péter Facebook-üzenetében.

Az Európai Unió úgy határozott, hogy finanszírozza és elősegíti katonai felszerelések Ukrajnának történő szállítását az Oroszországgal folytatott katonai konfliktus kapcsán. „Az Európai Unió védelmi struktúrái Ukrajna támogatásán dolgoznak. Megkönnyítjük az Európai Unió katonai segítségnyújtását Ukrajnának. A demokratikus Ukrajna fog győzni” – mondta szombaton Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Mediafax által idézett forrás szerint.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a maga részéről vasárnap az EU Tanácsának ülésén kijelentette, hogy Brüsszel fokozni fogja Ukrajna támogatását és az Oroszország elleni szankciókat. „Első alkalommal finanszírozza az Európai Unió fegyverek és egyéb felszerelések vásárlását és szállítását egy támadás alatt álló ország számára. Ez egy döntő pillanat” – mondta Ursula von der Leyen.

Klaus Iohannis államfő vasárnap bejelentette, hogy Románia úgy döntött, hogy segítséget küld Ukrajnának lőszer, üzemanyag, sisakok, katonai felszerelések, élelmiszerek és gyógyszerek formájában.

„Partnereivel és szövetségeseivel együtt Románia továbbra is támogatja Ukrajnát az Orosz Föderáció elleni invázió visszaszorítására irányuló erőfeszítéseiben! Hazánk új segélyszállítmányt küld Ukrajnának: lőszert, üzemanyagot, sisakokat, katonai felszerelést, élelmiszert és gyógyszert.

Lenyűgöző a románok példaértékű mozgósítása és önkéntesek bevonása a háborús övezetekben menedéket keresni kényszerülők megsegítésére. Hálás vagyok nekik és köszönök mindent! Teljes szolidaritás Ukrajnával és az ukrán néppel!” – jelentette be Facebook-oldalán az államfő.

Milyen fegyvereket küldtek az egyes országok Ukrajnának?

Az Európai Unió országai eddig az alábbiakat küldték vagy vállalták fel, hogy küldik Ukrajnának:

Németország – 1000 páncéltörő fegyver és 500 Stinger föld-levegő rakéta.

Luxemburg – 100 NLAW páncéltörő fegyver, dzsip és 15 katonai sátor, valamint légi szállítási kapacitás.

Belgium – 2000 géppuska, 3800 tonna üzemanyag.

Hollandia – 200 Stinger rakéta.

Lengyelország – 100 aknavető, 8 drón, Javelin páncéltörő fegyverek, Grot gépkarabélyok, lőszerek.

Szlovákia – 12 000 db tüzérségi lőszer (120 mm), 10 millió liter üzemanyag, 2,4 millió liter repülőgép-üzemanyag és 2 db Bozena aknamentesítő rendszer.

Észtország – Javelin páncéltörő fegyverek (a számokat nem hozták nyilvánosságra).

Lettország – Stinger föld-levegő rakéták (a számokat nem hozták nyilvánosságra).

Csehország – géppuskák, gépkarabélyok, egyéb kézi lőfegyverek és lőszerek 188 millió korona értékben (8,57 millió dollárnak megfelelő összeg).

források: ziarulromanesc.at, digi24
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.