Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Magyarország: Szigorú drónszabályozás, miután magas köröket zavaró képek jelentek meg

Magyarország új törvényt fogadott el, amely szabályozza a drónok használatát, miután Orbán Viktor miniszterelnök hozzátartozóinak pazar ingatlanjait bemutató, drónról készült képek láttak napvilágot. A törvényt az újságírók nyomozói munkája akadályozásának tekintik – írja az Agerpres által idézett AFP.

Horn Gabi azt mondja, hogy miután az oligarcha vagyonáról szóló egyik cikke megjelent az Atlaszo weboldalán, kezdetben azt hitte, hogy korrupciós vizsgálatot indítottak, de “kiderült, hogy valójában mi lettünk panasz tárgyává, “illegális adatgyűjtés” címen.

Végül az ügyet elvetették, de január elején új törvények léptek életbe, hivatalos érvek szerint a „magánélet védelme és a biztonsági szabályok meghatározása érdekében”, egy európai irányelvvel összhangban.

Mostantól a tulajdonos engedélye nélkül, a lakóhelyről drónokkal készített képek terjesztését egy év börtönnel büntethetik.

Ez a szöveg “bonyolítja azoknak a feladatát, akik a korrupciót és a közpénzek, és az európai pénzeszközök sikkasztását vizsgálják” – mondja Horn Gabi újságíró. A törvény “egyértelműen a kíváncsi újságírókat célozza meg” – tette hozzá.

“Folytatjuk, de az esetleges büntetőeljárások kevésbé vonzó kilátásával” – folytatja a nő, bár nem hiszi, hogy a bírák ilyen okból börtönbe küldenék az újságírókat.

Orbán Viktor szuverenista miniszterelnök 2010-es hatalomra való visszatérése óta súlyos akadályokat gördítettek a közép-európai országban a sajtószabadság számára – jegyzi meg a francia hírügynökség.

A Riporterek Határok Nélkül (RHN) a magyar média felett gyakorolt ​​ellenőrzést “példátlannak” minősítette az Európai Unióban.

Ezen az egyre korlátozottabb tájon, ahol “a hivatalos csatornák szinte soha nem válaszolnak a megkeresésekre”, a drónok használata különösen hasznosnak bizonyult – mondja az 53 éves magyar újságírónő.

Webhelye több drónnal készített videofelvételt tett közzé tavaly, főleg Orbán miniszterelnök apjának és vejének tulajdonában lévő ingatlanokról.

Ezek a közhelyek “többet mondanak ezer szónál: megmutatják a hétköznapi embereknek a hatalmon levők jólétének megdöbbentő dimenzióját” – állítja Horn Gabi.

Az Orbán Viktor gyermekkori barátjáról és közeli barátjáról, Mészáros Lőrincről szóló cikkéért a rendőrség kihallgatta az újságírónőt – jegyzi meg az AFP. Mészáros Lőrinc ma a leggazdagabb ember Magyarországon, becsült vagyona 1,4 milliárd euró – írja a Forbes magazin, miközben cégei rendszeresen állami és európai alapokból finanszírozott közbeszerzési szerződéseket nyernek.

Magyarország a korrupció szempontjából az utolsó helyen áll az EU-ban a Transparency International civil szervezet rangsorolása szerint, Romániával és Bulgáriával együtt.

Az AFP észrevételt kért a budapesti Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM), a törvény szövegére vonatkozóan, de választ nem kapott.

“Sok esetben a sajtószabadság felülkerekedik a magánszférával szemben, és hiba, ha ezt az elemet nem vették figyelembe a törvényben” – mondta Richlach Mónika ügyvéd, adatvédelmi szakember.

A médiakörön túl, kereskedelmi vagy egyszerű amatőr drónpilóták nehezményezik ezt a törvényt, felismerve, hogy az messze meghaladja az európai normákat. Például az új törvény kötelezővé teszi minden kamerával felszerelt drón regisztrálását, valamint tulajdonosának kiképzését, a készülék súlyától függetlenül.

A szöveg szerint a hatóságokhoz az engedélykérelmet 30 nappal a repülés előtt kell benyújtani.

“Szigorúbb, mint Kínában!” – kiáltja felháborodottan Káplár Balázs fotós, aki nemrég tért vissza Pekingből 15 ott töltött év után.

Jelenleg a mintegy tízezer magyarországi drónhasználó közül kevesen tartják be az új szabályokat – mondja Helmeczi Zoltán, a kínai DJI márka eszközeit értékesítő budapesti áruház tulajdonosa, amely 2018 óta virágzó vállalkozásnak számít.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.