Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Magyarország és Románia, tárgyalások a gázrendszer-összekötő kapacitásának növeléséről

 

Magyarország és Románia tárgyalásokat folytat a határon átnyúló gázrendszer-összekötő kapacitásának évi több mint hárommilliárd köbméterre növeléséről – közölte Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden – közölte az Agerpres által idézett Reuters hírügynökség.

A magyar illetékes szerint a Románián keresztüli gázimport-kapacitás növelése növeli az ellátás biztonságát, és utat biztosít az esetleges jövőbeni Görögországból, Törökországból vagy Azerbajdzsánból érkező importnak.

“A romániai és magyarországi gázelosztó hálózatokat összekötő rendszer kapacitásának jelentős növeléséről tárgyalunk” – mondta Szijjártó Péter a román kollégájával, Bogdan Aurescuval tartott keddi sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a rendszerösszekötő jelenleg évi 2,6 milliárd köbméter gázt tud szállítani Romániába és évi 1,7 milliárd köbmétert Magyarországra, és ezt a kapacitást kezdetben évi 2,5 milliárd köbméterre, majd ezt követően évi három milliárd köbméter fölé emelik. A magyar tisztségviselő nem közölt részleteket a projekt megvalósításának időtartamáról.

Az orosz Gazprom konszernnel tavaly kötött hosszú távú szerződés értelmében Magyarország évente 3,5 milliárd köbméter orosz földgázt kap Bulgárián és Szerbián keresztül, további 1 milliárd köbmétert pedig egy ausztriai vezetéken keresztül. Ez a szerződés 15 éves időtartamra szól.

Oroszország ígéretet tett arra, hogy folytatja a gázszállítást Magyarországnak, a Gazprom pedig teljesíti szerződéses kötelezettségeit Magyarországgal szemben – mondta Szijjártó Péter a múlt hónapban.

Magyarország 85%-ban függ az oroszországi gázimporttól.

Az Európai Unió csökkenteni akarja függőségét az oroszországi energiaimporttól Ukrajna megszállása után, ami ellátási zavarokat és emelkedő energiaárakat váltott ki.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.