Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A budapesti magyarok bocsánatkérést várnak el Romániától a Trianon miatt elszenvedett veszteségekért

Foto: CER SI PAMANT ROMANESC – WordPress.com

“Mikor láthatjuk végre a szlovák miniszterelnököt vagy Románia elnökét együttérzésüket kifejezni június 4-én a magyar nagykövetségnél? Mert láttunk már egy magyar miniszterelnököt, aki pezsgővel koccintott Románia nemzeti ünnepén a Nagy Románia megszületésére”, nyilatkozta retorikusan Lázár János, Orbán Viktor kabinetfőnöke 2017 június 3-án, egy Trianonnak szentelt ceremónián, közli Marius Diaconescu történész Adevarul-ban megjelent elemzése.

Marius Diaconescu történész nagyon jól elemezte Orbán Viktor kabinetfőnökének közelmúltbeli nyilatkozatait. Lázár János nyilvános kijelentései egyformán észbontóak és felháborítóak: „Nem akarjuk a határok megváltoztatását, és különösen nem akarunk etnikai feszültségeket, új háborúkat Európában… de ez nem jelenti azt, hogy toleráljuk a provokációkat, érzékenységünk ismételt megsértését további 100 évig. Igen, most is hallhatjuk az „Igazságot Magyarországnak!” 1929 utáni revíziós kiáltást. A román sajtó Eva Balogh, a Yale Egyetem kelet európai történelem korábbi professzora hungariaspectrum.org blogon megjelent angol nyelvű írásából vett át.

Budapest vitatja Erdély Romániával való egyesítésének jogalapját

„Aztán jön egy rövid történelem lecke: a Trianoni Szerződést követően Magyarország elvesztette területének és lakosságának 2/3-át. Egy éjszaka alatt a 320 000 négyzetkilométerből és a 20 millió lakosból Magyarország csak 93 000 négyzetkilométerrel és 7 millió lakossal maradt. “Mivel Románia érdem és jogi alap nélkül szerezte meg Erdélyt és Partiumot”, a déli szláv állam déli részeit, az akkori Csehszlovákia északi részét és Kárpátalját. “Így a nemzetállamok helyett többnemzetiségű országok jöttek létre a Monarchia romjain.” (Fordítás M.D.) “- jegyzi meg Marius Diaconescu történész.

Teljes elemzés: Adevarul

Forrás: https://www.dantanasa.ro
Un comentariu la “A budapesti magyarok bocsánatkérést várnak el Romániától a Trianon miatt elszenvedett veszteségekért

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük