Valea Uzului…

0

Articol disponibil în: Română

De ce încleștarea aceasta ce depășește cu mult limitele unei probleme specifice vremurilor în care trăim? Nu îmi propun să descopăr un răspuns, poate există mai multe.

Văd însă că este o piatră de încercare pentru autoritățile române care, după ani mulți în care au întors capul în altă direcție, vor trebui să rupă pisica-n două. Târziu, aș spune. Și le doresc să nu se împiedice! Iar domnul Meleșcanu are misiunea, nobilă de altfel, de a-i arăta omologului ungar că subiectul este o linie roșie în relațiile bilaterale româno-ungare, așa cum ar trebui să fie și alte câteva chestiuni. Asta pentru a evita ca Valea Uzului să ajungă un exemplu contemporan de sulă-n coaste cu potențial de a genera reacții păguboase, de o parte și alta, pe termen lung.

Povestea Cimitirului Internațional al Eroilor Valea Uzului este, în linii generale cunoscută, în consecință, toată lumea știe că orgoliul liderilor UDMR pentru apartenența acestuia, din punct de vedere administrativ de județul Harghita, se explică prin ceea ce acest obiectiv simbolizează: graniță a vechiului imperiu austro-ungar și apoi a Ungariei pentru apărarea căreia maghiarii și-au dat viața în Primul Război Mondial în încercarea de a opri ”invazia armatei române”, dar și în al Doilea Război Mondial când au luptat împotriva armatei ruse. Da, aceasta este semnificația ce se dorește a fi dată Văii Uzului. Și, așa cum s-a văzut, cimitirul poate să treacă prin modificări în consonanță cu voința lor. Scuze, a Budapestei.

De reabilitarea obiectivului s-a ocupat Asociația Exploratorii Transilvaniei – Erdelyi Kutatocsoport Egyesulet (constituită în 2006 după modelul ungar oferit de Grupul de Cercetare Wiking), fondată de Szakacs Eross Lorand, dar înregistrată  mult mai târziu (Registrul național al ONG-urilor, poziția 14789/A/2011, cu sediul la Miercurea Ciuc) pentru a putea accesa proiecte de finanțare. Președintele organizației care și-a stabilit ca obiectiv ”îmbunătățirea standardelor de viață prin promovarea relațiilor pașnice între popoare”este Vasarhelyi Gabor Jozsef, din consiliul director făcând parte și Szakacs Eross Lorand și Mare Ioan Marian. În acte, cel puțin. Mulți dintre membrii organizației au fost motivați să desfășoare o astfel de activitate având rude care au pierit pe fronturile din Primul și al Doilea Război Mondial.

(sursă foto: https://morfondir.ro/memento-1914-1944)

Printre cei mai activi membri se numără Bene Zoltan Csaba și Biro Attila care consideră importante nu doar cercetarea fronturilor de odinioară, materializată în colecții de obiecte ce au aparținut combatanților, cât mai ales îngrijirea mormintelor militare.

Unul din inițiatorii reabilitării Cimitirului Internațional al Eroilor Valea Uzului este fostul scriitor și director de teatru din Sfântu Gheorghe, Sylveszter Lajos, care a realizat reportajul documentar ”Surparea muntelui în Valea Uzului” (Úz-völgyi hegyomlás) despre vitejia secuilor din batalionul ce apăra granița ungară din zonă. Este un material elocvent din perspectiva mesajului pe care Valea Uzului trebuie să îl transmită generațiilor viitoare.

La început, la evenimente ce evidențiau eroismul militarilor austro-ungari și ungari participau deopotrivă membri ai Asociației Exploratorii Transilvaniei, EMI, HVIM și Plutonul Secuiesc al Noii Gărzi Ungare; treptat însă, fiind vorba de proiecte de reabilitare conexe programului prin care ministerul ungar al apărării omagia memoria militarilor ungari din cele două conflagrații și care presupuneau prezența reprezentanților statului ungar – consulii Csige Sandor Zoltan și Lukacs Bence Akos păstorind, în mod vădit, problematica – vizibilitatea exponenților revizionismului maghiar autohton a devenit incomodă, oficialii statului ungar neputându-și permite să fie asociați cu aceștia. Așa de face că steagurile arpadiene cu dungi alb-roșii au dispărut după 2009 din Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, iar la comemorări nu s-au mai arătat nici membrii partidului de extremă dreapta JOBBIK.

Asociația Exploratorii Transilvaniei a adus un omagiu și memoriei militarilor germani prin amplasarea unei cruci în anul 2010 în cimitirul militar din Valea Uzului.

Începând cu anul 2011, când asociația ajunge în posesia unei liste cuprinzând numele a peste 600 de militari căzuți în Primul Război Mondial în Valea Uzului, lucrările de intervenție la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului iau amploare. Evident, treptat, deoarece au început cu montarea a 50 de cruci, apoi au urmat alte 100 în anul 2012.

 În treacăt fie spus: oare de unde o fi lista și de ce abia în 2011 a ajuns în posesia ei? Că doar organizația exista din 2006!

Să amintim că metamorfoza vizuală a cimitirului începe după 2010, anul în care guvernarea FIDESZ pune bazele unei noi solidarități naționale maghiare, în fapt, o politică ofensivă de control asupra populației maghiare din statele limitrofe pe toate componentele vieții socio-economice și politice. Da, și politice, deoarece formatul de colaborare se stabilește la Budapesta și se pune în aplicare în România, în Serbia, în Slovacia și așa mai departe.

Obiectivul de a face din Valea Uzului un loc de pelerinaj al maghiarilor pentru omagierea eroismului cu care honvezii au apărat granița ungară de invazia română este mai mult decât evident, deși, așa cum spunea vicepreședintele asociației, Vasarhelyi Gabor, cimitirul adăpostește oseminte ale militarilor maghiari, austrieci, bavarezi și români.

În 2014, șeful Direcției Relații cu Societatea și Cultul Eroilor din Ministerul ungar al Apărării Naționale, Maruzs Roland, salută buna colaborare dintre structura pe care o conducea și Asociația Exploratorii Transilvaniei în reabilitarea cimitirului (https://honvedelem.hu/cikk/48348_japanban_es_iranban_is_talalhato_magyar_hadisir). De altfel, împreună cu un consilier, Illesfalvi Peter, acesta a participat la comemorarea eroilor în 2012 (https://www.thtip.com/video/XTX0PP85582928AA29SS8O.html), 2013 (https://www.thtip.com/video/892X8085272657SS143483.html) și 2014 (https://www.thtip.com/video/83138O13PP2X2296X057DD.html) sau, mai pe românește, s-a asigurat că investiția statului ungar s-a realizat în condiții de eficiență maximă. Pe de o parte, asociația care își asumase, nu-i așa, ”îmbunătățirea standardelor de viață prin promovarea relațiilor pașnice între popoare” a avut grijă să promoveze relații pașnice cu Germania și Austria ignorând total România din ecuație. Pe de altă parte, găina politicii românești s-a împiedicat, altfel nu îmi explic cum se face că niciun reprezentant al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor nu i-a însoțit pe omologii unguri în Valea Uzului. E drept că vara e perioada concediilor, însă vorbim de trei, da! de TREI ani succesiv în care ai noștri și-au văzut de interese. Au capitulat – că tot suntem în sfera militară.

În tot acest timp, consulii Szarka Gabor, Csige Sandor Zoltan și Lukacs Bence Akos au vegheat și ei asupra  activității Asociației Exploratorii Transilvaniei.

(https://www.youtube.com/watch?v=Es7djCOXL9w)

Să nu pierdem esența: asociația a depus cereri de finanțare și a beneficiat de 7.500.000 de  forinți în 2014, de 4.000.000 de forinți în 2015, iar în 2016 figura pe lista organizațiilor către care Ministerul ungar al Apărării avea de făcut plăți. Și tot așa!

Disputa teritorialității este o buclă pe care șeful Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, o adaugă urmărind să devieze problema de la esența ei. Ea poate fi înțeleasă și în termeni de ocupare – acaparare de teritoriu, mai ales când acesta se află, desigur simbolic, sub oblăduirea statului ungar. În fond, în acest registru s-a sugerat că pe drumul județean respectiv, situat în județul Harghita, nu prea au ce căuta românii. Noaptea minții!

Dincolo de poveștile politicienilor, pe mine mă interesează altceva. Mă interesează ca situația în sine să devină lecție învățată în primul rând pentru autoritățile statului care trebuie, nu-i așa, să vegheze la liniștea țării! Mă interesează ca rezolvarea să fie reală, să nu înlocuim o problemă cu alta – după bunul nostru obicei. Mă interesează să învățăm cu toții să refuzăm provocarea. Și da, mă interesează să fim prezenți în viața noastră!

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy