Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A bíróság felfüggesztette a nyári lúd és a nagy lilik vadászatát

Foto: Sebastian_Bugariu

 

 A Marosvásárhelyi Ítélőtábla október 28-án úgy határozott, hogy felfüggeszti két libafaj vadászatát, amelyekre a vadászati ​​kvóták aggasztóan magasak voltak. A bíróság így elfogadta az OTUS Egyesület kérését. A határozat nem jogerős, de a kihirdetés pillanatától kezdve végrehajtható.

A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság elfogadta az OTUS Egyesület kérelmét, ellentétben a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériummal. Következésképpen a bírák elrendelték a vadászat szempontjából érdekes vadon élő vadászható állatfajok betakarítási kvótáinak jóváhagyásáról szóló 1.400/2020-as, a 2020 – 2021. május 14. közötti időszakra vonatkozó rendelet végrehajtásának felfüggesztését, utalva a – nyári lúdra (Anser anser) és a nagy lilikre (Anser albifrons).

Lényegében a bíróságnak az azonnali felfüggesztési intézkedés hiányában meg kellett fontolnia az illegalitás okait és azt a közvetlen veszélyt, amelyet a vadászati ​​kvótákat meghatározó ilyen végzés jelent.

Az OTUS Egyesület által megfogalmazott és a Marosvásárhelyi Ítélőtábla által elismert kérelmet abban az összefüggésben nyújtották be, amelyben a román állam a Környezetvédelmi Minisztériumon keresztül jóváhagyta a nagy lilik körülbelül 50.000 példányának vadászati ​​kvótáját, ami a világ nagy lilik népességének 5%-át, és a romániainak 33% -át teszi ki. Hazánk 2013-ban 150.000 és 280.000 közötti nagy lilik példányt jelentett.

A nyári lúd esetében a helyzet még aggasztóbb volt. A román hatóságok körülbelül 14.000 egyed vadászati ​​kvótáját hagyták jóvá, miközben országunk 10.000 és 25.000 példány közötti számot jelentett. Így, ha a vadászatot nem függesztették fel, a romániai nyári lúd állománya rendkívül súlyos károkat szenvedett volna.

“Ez a civil társadalom új sikere, amely ismét bizonyítja, hogy képes megérteni, vitatkozni és cselekedni. Ez mind a nem kormányzati szervezetek, mind a bíróságok érettségének jele, amelyek ilyen döntéseket hoznak az egészséges és kiegyensúlyozott környezet megőrzése érdekében” – mondta Andreea Szabo ügyvéd, az OTUS Egyesület képviselője.

A Natura 2000 Szövetség elnöke

Dan Trifu

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.