Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ferenc pápa csíkszeredai jövetele elindította a háborút

 

Ferenc pápa csíkszeredai jövetele háborút robbantott ki. Azok között a táborok között, amelyeknek egy új háborús ürügy kellett, mert éppen nem volt már témájuk, amin csatázzanak. Mi lehet erre jobb ürügy, mint a pápa Csíkszeredába jövetele?

Egy történelmi, egyedülálló esemény, amely egy negatív érzelmekkel, nem odaillő gondolatokkal teli momentummá válik, amelyből mindenki saját malmára akarja hajtani a vizet, talán az első sorban akarnak helyet vásárolni maguknak a mennyországban.

Másképp hogyan lehetne magyarázni, ami Ferenc pápa június 1-jei csíkszeredai látogatása körül folyik? Egy egész tornádó kelt életre, pro és kontra látogatás, a felek minél nagyobb hasznot akarván húzni saját részükre ebből a Romániában, különösen Hargita megyében egyedi alkalomból. Mert valószínű még nagyon sok időnek kell eltelnie, amíg egy másik pápa jön majd Csíkszeredába.

De addig is az érdekelt felek, úgy magyarok, mint románok, nem tudják, hogyan húzhatnának személyes hasznot, egy ökumenikus látogatást saját haszonszerzéssé alakítva.

Halljuk, hogy jön a pápa Csíkszeredába a magyar kormánynak köszönhetően, hogy az RMDSZ magára vállalta a látogatás szervezését. Halljuk, hogy Orbán Viktor fehér lovon ülve, mint egy hódító, mint Erdély védelmezője fogadja a pápát. Hogy neki köszönhetően jön a pápa Romániába.

Román részről azt halljuk, hogy a pápa látogatásakor kiáltják ki a székelyek az autonómiát. És itt az ideje tenni valamit.

Mindenféle álhír. Számunkra, amiket fennebb említettünk, félretájékoztatás. Amelynek célja az értelmetlen feszültségkeltés. Többségünk számára értelmetlen és haszontalan, de nagy haszonnal jár lejárt politikusaink számára, akik már azt sem tudják, hogy tűnjenek ki, hogy a választók még egy alkalommal pillantást vessenek a nevükre.

Mert választások közelednek, nemde?

Egy hatalmas hazugságtengerben hullámzunk, gusztustalan manipulálásban.

Legyen világos. Ferenc pápa Románia elnökének meghívására érkezik Romániába. Nem a magyar kormányéra. A látogatás szervezése a román államra tartozik, intézményeire, nem az RMDSZ-re. A pápa nem azért jön Romániába, hogy kikiáltsa a székely autonómiát, hanem békére, nemzetiségtől, bőrszíntől, stb. független egyetértésre felszólító ökumenikus üzenetet hoz. A többi hazugság.

Hazugság, amely a pártok kicsinyes érdekeit szolgálja. Azokét, amelyeknek nincs már választási muníciójuk, a pápalátogatás témája pedig csodálatosan kicsalhat még néhány szavazatot. mert nem kerül semmibe hazugságokkal dobálózni és néhány hiszékenyt a hálóba csalni.

Nem kerül semmibe betiltani a mise román nyelvre fordítását, ezt nyíltan kijelenteni, ahogy már megtörtént, hogy a szertartást csak magyarra fordítják. Ha pedig a románok közül valaki meg akarná hallgatni, akkor töltsön le magának egy alkalmazást, amelyik tolmácsol neki…

Legyünk komolyak, tényleg úgy gondolják, hogy az internet működni fog ilyen megterheltség mellett? Amikor mobiltelefonjaikat használó emberek ezrei lesznek jelen Csíkszeredában? Milyen hozzáállás ez? Egy rendkívül rosszindulatú, diszkrimináló, amellyel Ferenc pápa nem gondoljuk, hogy egyetértene. Nem hagyjuk annyiban a dolgot. Kiadványunk a Szentszékhez fordul, megkérdezni, hogy egyetért-e ezzel a diszkriminációval.

Éppen ez az egyik oka a botránynak. Mert Csíkszereda vezetőse szántszándékkal rendel el ilyesmit, hogy ne legyen közvetlen román fordítása Ferenc pápa beszédének. Mert a polgármester, vagy más ezt egyszerűen nem akarja. És lám, a pápalátogatást kicsinyes érdekek veszik körül.

Még az marad hátra, hogy megtiltsák a magyaron kívül más nemzetiségű személyek jelenlétét a pápalátogatás napján és ezzel minden bizonyos, még az érdekeiknél is kicsinyesebb emberek kicsinyes érdekeivel összhangba kerülnek. Nem értik meg, hogy egy ekkora személyiséget nem lehet saját haszonszerzésre felhasználni.

Mert világos, hogy az örvény beindult. Ugyanilyen világos, hogy egy ilyen méretű esemény több felelősségtudatot kíván az érintettek részéről. Mindenkinek meg kellene értenie, hogy tetteikkel, hazugságaikkal a Pápát sértik meg, mindannyiunkat, románokat, magyarokat sértenek meg, akik szívünk mélyén tudjuk az igazságot ezzel kapcsolatban.

És még egy dolgot meg kellene érteniük: ilyen módon nem jutnak jobb helyhez a mennyben. Ellenkezőleg.

D.E.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.