Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Hargita megyei erdők jövőjéről

 

 

Hargita Megye Tanácsának alintézménye, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség szervezésében 2019 március 26-án „A Hargita megyei erdők jövője” c. konferenciára került sor.

Cilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség igazgatója moderátorként üdvözölte a közönséget, a vendégeket és előadókat.

Becze István megyei tanácsos, a Székely Gazdaszervezet Egyesület vezetője gratulált az ügynökségnek az erdőgazdálkodási tevékenység folytatásához, kiemelve az együttműködés és az összefogás szerepét. A Székely Gazdaszervezet Egyesület falugazdász- hálózatot működtet, amely pozitív szerepet játszhat ezen a területen is.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke gratulált az ügynökség csapatának az erdőgazdálkodással kapcsolatos téma felvételéhez, mivel fontos, hogy széles körben bevonják a terület szakértőit és eloszlassák a városi legendákat.

„Értékünk az erdő! Fontos, hogy legyen egy társadalmi elfogadottsága és közös felelősséggel kezeljük a témát. A szakma egyik nagy kihívása, hogy ezt hogy tudjuk elmondani. Tisztázzuk le, hogy le van vágva az erdő a megyében, vagy nincs, és ez csak egy városi legenda, amivel nagyon sokan tudnak manipulálni. A mi felméréseink szerint, amit elvégeztünk, az elmúlt 10 évben 17%-al nőtt az erdős felület Hargita megyében. Csak sajnos ezt még nem tudja a közvélemény. Meg lehet nézni a Greenpeace jelentését is, ami ugyancsak ezt támasztja alá” – mondta a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba azt mondta, hogy el kell oszlatni a városi legendákat: „legyen munkaerőhiányról, árvízről vagy medvetámadásról szó, mindig az a komment és a bukaresti válasz, hogy igen, mert Hargita megyében kivágták az erdőket! A valóság nem ez!”- hangsúlyozta a megyei tanács elnöke, aki bátorította egy társadalmi párbeszéd elindítását a témában.

Azt is elmondta, hogy támogatást szeretnének nyújtani a szakoktatástól a gyakorlati megvalósításig, az iskolai laborok felszerelésétől kezdve az értékesítésig. Felhívta a figyelmet a természeti területek kezelésével foglalkozó munkacsoport fontosságára is.

Borboly Csaba, a Régiók Bizottsága brüsszeli előadója 2015-ben jelentést dolgozott ki a fenntartható épületekről.

Demeter László előadást tartott a környezetvédelmi szempontokról. Beszélt a svájci képzés előnyeiről, a munkavédelem fontosságáról, a támogatások megszerzésének lehetőségeiről. Felhívta a figyelmet a természeti erőforrások megőrzésének és kezelésének fontosságára.

Tamás László Az erdő prioritásai és igényei című előadásában a földtulajdonjogokról beszélt. Megvitatták a működési és adózási keretet is.

Porzsolt Levente erdőtulajdonos beszélt a Kovászna megyei erdőtulajdonosok kezdeményezéséről és az APAPET- hez való csatlakozásról (Kelet-Erdélyi Erdőtulajdonosok és Erdőkezelők Egyesülete). Felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy egy szervezet szerepe, hogy a tagoknak egyfajta biztonságot nyújtson.

Kádár Tibor az erdőhasználat jövőjéről beszélt. Azt mondta, hogy komoly munkaerőhiány van a területen, ezért fontos szerepe van az erdőkitermelés modern módjainak, és nem utolsó sorban a munkaerő védelmének. A képzett munkavállalóknak a jövőben is alapnak kell lenniük.

Dr. Sólyom Andrea előadásában beszélt a társadalom felértékelődéséről és az erdőgazdálkodás társadalmi alapjairól. A világ különböző országaiban (Ázsia, Amerika, Európa) végzett tézisek és kutatások azt mutatják, hogy az erdő fogalma nem ismert a lakosság körében, de az erdészeti szakmát csodálják. Javasolták, hogy rendszeres felméréseket végezzenek, és konkrét üzeneteket továbbítsanak a célcsoportoknak (pedagógusok, civil szervezetek, stb.). A tanárok továbbképzése szintén nagyon fontos, hatalmas felelősségük van, mert a közvetítésben van szerepük. És a média szerepe fontos a helyes és megfelelő tájékoztatási folyamatban.

Melles Előd, a gyergyószentmiklósi erdőrendszeri Hivatal részéről Erdészeti ágazat ernyőszervezetei, lobbytevékenység tartott előadást. Előadásában érintette az erdőgazdálkodási formákat, az erdőtanúsítás Hargita megyében, és az aktuális témákat. Elmondta három éve sikeresen megszervezik az erdészeti nyílt napot, ami nagy sikernek örvend. A résztvevő diákcsoportot pályáztatással választják ki.

Ferencz Levente, a Kalibáskő Erdei Iskola részéről vett részt az eseményen, amely 2005-ben alakult. Céljuk, hogy a gyerekek a programjaikon minimális anyagi térítéssel tudjanak részt venni. Ennek érdekében eszközökre és programokra pályáznak. Sikeres működésüket mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a 2017-2018-as tanévben több mint 7000 diák vett részt valamelyik programjukon. Az Erdei Iskola célja olyan programsorozatok kidolgozása, működtetése, amelyek segítik a diákokat/fiatalokat, hogy önrendelkezők, függetlenek legyenek, valamint a szülőföldön való boldogulásban.

Szmolka Péter doktori hallgató előadást tartott a megán erdészetek innovációjáról, az innováció fogalmáról, az erdőtulajdon-formákról és a munkaerőhiány kérdéséről.

Sandi-Szabó Melinda az erdei tanúsításról és a fokozatos erdészeti trendekről beszélt. Felhívta a figyelmet az erdészeti tanúsítás előnyeire, és a progresszív tendenciák tekintetében az erdőtanúsítás megszerzésével és fenntartásával kapcsolatos kérdéseket, az erdőgazdálkodás területén történő digitalizálást említette.

Végül, Cilip Árpád felhívta a résztvevők figyelmét arra a tényre, hogy az ülésről készült jegyzőkönyvet e-mail-ben fogják megkapni. A cél az, hogy az erdőgazdálkodásról havonta szervezzenek egy találkozót a jelenlegi problémák megoldása érdekében.

Bővebben Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének tevékenységéről itt olvashatnak:

https://adehar.ro

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük