Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Navracsics Tibor európai biztos Hargita megyébe látogatott

 

Navracsics Tibor, az EB kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, Hegedűs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős alelnöke, illetve Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője csütörtökön, január 31-én Borboly Csaba Hargita megye tanácselnökének, valamint Barti Tihamér és Bíró Barna Botond alelnökök vendégei voltak.

A csíksomlyói ferences templom meglátogatása után az európai biztos sajtókonferencián ismertette látogatása célját.

Navracsics Tibor, mint európai biztos, kiemelte, hogy a fővárosok látogatása mellett fontos, hogy ellátogasson a különböző régiókba is, mivel küldetése nem korlátozódik a fővárosokra. Ugyanakkor hozzátette, hogy amint az EU „Egyesülve a sokféleségben” jelmondata is mutatja, az ilyen régiók helyi identitásai, értékei erősítik Európát. Navracsics Tibor azt is elmondta, hogy ez a látogatás a 2018-ban meghirdetett Kulturális Örökség Európai Éve szempontjából is fontos.

A látogatás során az európai biztos felkérést kapott arra, hogy a csíkszépvízi örmény katolikus templomot felterjessze az Europa Nostra díjra.

„Az uniós biztos olyan területek felelőse Brüsszelben, amelyek közvetlenül érintik egész Székelyföldet. Ilyen szempontból nem mindegy, hogy ott milyen döntéseket hoznak. A Régiók Bizottságában folytatott tevékenységünk során pedig igyekszünk szavatolni a sajátos kisebbségi létünk identitásának megőrzését. Ehhez nagyban hozzájárul az oktatási rendszer fejlesztése. A legfontosabb dolog, amellyel az Európai Uniónak mielőbb foglalkoznia kell, az az agyelszívás jelenségének megfordítása, és lassan úgymond kézelszívásról is beszélnünk kell, hiszen a szakképzett emberek is kivándorolnak. Ennek közvetlen hatása olyankor is megmutatkozik, amikor megnyert EU-s pályázatok kivitelezésére nem jelentkeznek vállalkozások”- hívta fel a figyelmet Borboly Csaba. Még hozzátette, hogy erőfeszítések történnek a gyakorlati képességre orientált oktatás érdekében, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a STEAM oktatási módszer is.

Hegedűs Csilla szerint csökkenhetnek azok az európai alapok, amelyek által számos helyi beruházás megvalósult. “Fontos, hogy Erdélybe hozzuk mindazokat a döntéshozókat, akik befolyásolhatják sorsunkat, azokat, akik irányíthatnak minket abban, hogy hogyan férhetünk hozzá az európai alapokhoz, amelyek hozzájárulnak a régió jobb fejlődéséhez. Törekednünk kell a helyi kisebbségek jogairól szóló európai uniós jogszabályok kidolgozására, ”mondta az ügyvezető alelnök.

Korodi Attila felhívta a figyelmet a Csík térség infrastruktúrájának látható fejlődésére. Azt mondta, hogy ezek a beruházások nem történhettek volna európai pénz nélkül, és a települések most nagyon hátrányos helyzetben lennének. A képviselő véleménye szerint a régió településeinek európai lehetőségeket kell igénybe venniük, emellett meg kell találnunk azokat a módokat, ahogyan a folyamatosan átalakuló uniós rendszerhez alkalmazkodhatunk, és annak részeivé válhatunk.

Az európai biztos a közelmúltban részt vett a Hargita Megye Tanácsa által a régiók és városok európai hete (EWRC) keretében Brüsszelben szervezett Brain Drain: a one way ticket elnevezésű konferencián is.

Borboly Csaba által a Régiók Bizottsága előtt bemutatott oktatással kapcsolatos jelentéseit Navracsics Tibor is támogatta:

https://www.borbolycsaba.ro/jelentestevo-a-regiok-bizottsagaban/

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.