Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Technológiák és segédeszközök vásárlására utalványok a fogyatékkal élő, munkába állni vágyó személyek részére

 

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság az akadályozottsággal élő személyek tudomására hozza, hogy „A fogyatékkal élők munkaerő-piaci integrációjának elősegítése” című, a Fogyatékosok Országos Hatósága által megvalósított projekt keretében utalványt igényelhetnek segítő technológia beszerzésére 2023 július 31-ig. Egy utalvány értéke 23.000 lej.

Azok a munkaképes korú (18–65 év közötti) személyek kaphatnak utalványt a segítő technológiák és eszközök beszerzésére, akiknek rokkantsági bizonyítvánnyal igazolt fogyatékosságuk van, munkát keresnek, és jelenleg nincs állásuk.

Halmozott fogyatékosság esetén egy utalvánnyal két segédeszközt is lehet vásárolni, ha az azok rajta vannak a Kisegítő technológiák és eszközök, és a foglalkoztatást szolgáló kiemelt hozzáférési technológiák listáján, és a használatukat szakorvos ajánlotta.

A kisegítő technológiák és eszközök, és a foglalkoztatást szolgáló kiemelt hozzáférési technológiák listája szerint a halló- és járókészülékeket adott esetben kiegészítő elemek is kísérhetik, feltéve, hogy azok szerepelnek szakorvosi javaslatban.

A Hargitai Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság eddig 8 utalványt adott át a kérvényezőknek, összesen 184 000 (8×23 000) lej értékben, és jelenleg két kérvény a várólistán van.

Az utalvány megszerzéséhez szükséges lépéseket, a Kisegítő technológiák és eszközök, és a foglalkoztatást szolgáló kiemelt hozzáférési technológiák listáját, valamint a szükséges űrlapokat a Hargitai Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság honlapjáról lehet letölteni: https://dgaspchr.ro/…/formulare-pentru-obtinerea…/

Az utalvány megszerzéséhez szükséges lépések:

A kisegítő technológiák vásárlásához szükséges utalványok megszerzése érdekében a fogyatékossággal élő személy jelentkezik a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökségnél a következő dokumentumokkal: személyazonossági igazolvány, orvosi igazolás, és az utolsó tanulmányi dokumentum.

A Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség álláskeresőként nyilvántartásába veszi a személyt, és tájékoztatást, tanácsadást valamint közvetítői szolgáltatásokat nyújt.

A fogyatékkal élő személy aláírja a Megállapodást a foglalkoztatást ösztönző intézkedésekben való részvételről, és részt vesz az ügynökség által biztosított tevékenységeken (legalább két alkalommal – tájékoztatás, tanácsadás, közvetítés).

Ezt követően a fogyatékos személy jelentkezik a Hargitai Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon, ahol benyújtja a következő dokumentumokat:

Az utalvány odaítélésére vonatkozó kérvényt;

A rokkantsági bizonyítványt és a melléklet másolatát;

A segítő technológiák és eszközök típusára, illetve a hozzáférési technológiákra vonatkozó szakorvosi ajánlást;

A megyei munkaerő-elhelyező ügynökség által biztosított foglalkoztatás-ösztönző intézkedéseken való részvételről szóló megállapodást és az egyéni terv másolatát;

A kötelezettségvállalást arra, hogy nem idegeníti el a segédeszközt.

A vezérigazgatóság továbbítja a kérvényeket a Fogyatékos Személyek Országos Hatóságának. A Fogyatékos Személyek Országos Hatósága elküldi a névre szóló, kinyomtatott utalványokat a Hargitai Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság címére.

A kérvényező fogyatékkal élő személy átveszi az utalványt, bemutatja a technikai segédeszközszolgáltatónak és átveszi a terméklistán szereplő, szükséges terméket.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.