Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Weekend cu 9 apeluri pentru îndepărtarea urșilor din diferite localități al județului Harghita

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Foto – video: IJJ Harghita

În acest sfârșit de săptămână, au fost primite 9 apeluri,prin intermediul SNUAU 112, prin care erau anunțate prezența unor urși în municipiul Miercurea Ciuc, Băile Tușnad, Izvoru Mureșului și Cioboteni, transmite Inspectoratul Județean de Jandarmi Harghita.

Sâmbătă, 20 iunie, au fost primite 6 apeluri care semnalau prezența urșilor în localitățile Miercurea Ciuc și Băile Tușnad.

Primul apel primit prin intermediul SNUAU 112, la ora 09.17, ne anunța prezența unui urs în curtea unei pensiuni din Băile Tușnad. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad, care a îndepărtat ursul înspre pădure.

La ora 17:27 a fost primit cel de-al doilea apel, un bărbat ne anunța despre prezența unui urs prin mijlocul stațiunii Băile Tușnad. Și acesta a fost îndepărtat de echipajul aflat în misiune pe raza stațiunii.

La ora 20:03, un al treilea apelant ne anunța despre prezența unui urs în curtea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de jandarmerie din cadrul Detașamentului1 Jandarmi Mobil care a trecut la îndepărtarea animalului sălbatic din curtea instituției medicale.

La ora 21:48, un bărbat anunța prezența unui urs pe str. Gării din Băile Tușnad, urs ce a fost îndepărtat din zona locuită de către un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad.

Tot sâmbătă, la ora 22:03, o doamnă ne anunța despre prezența unui urs în apropierea unui izvor din aceeași stațiune, acesta fiind îndepărtat de către un echipaj de ordine publică, format din jandarm și polițist.

La ora 22:37 a fost primit cel de al 6-lea apel, care semnala prezența unui urs în apropierea unui hotel din stațiune, de această dată apelul nu s-a confirmat, ursul nefiind găsit în zonă.

Duminică, 21 iunie, au fost primite 3 apeluri care semnalau prezența urșilor în localitățile Băile Tușnad, Izvoru Mureșului și Cioboteni.

La ora 11:16 a fost primit primul apel, care semnala prezența ursului lângă gara CFR din Băile Tușnad, urs ce a fost îndepărtat din zona locuită de către un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad.

La ora 18:00, un domn ne semnala prezența unui urs în localitatea Izvoru Mureșului, la fața locului fiind trimis un echipaj de jandarmerie din cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Gheorgheni.La fața locului au fost prezenți și doi membrii ai asociației de vânători. Îndepărtarea acestuia a fost mai dificilă și de durată, deoarece ursul se întorcea la scurt timp în zona din care era îndepărtat.

Într-un final acesta a fost îndepărtat spre pădure. La ora 22:55 a fost primit ultimul apel, care semnala prezența ursului în Cioboteni, acesta fiind îndepărtat de către săteni, până la sosirea echipajului de jandarmi în zonă. Pe această cale, facem un apel la cetățeni să înțeleagă că menirea mesajelor Ro- Alert nu este acela de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezența urșilor, pentru că astfel își pot pune viața în pericol, dar și îngreunează intervenția instituțiilor abilitate să soluționeze astfel de situații.

Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia. În toate cazurile au fost înștiințate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, cu care colaborăm.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük