Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mozgalmas hétvégéjük volt a Hargita megyei tűzoltóknak

 

 

Az elmúlt három napban (2023. 01. 13- 15) 27 rendkívüli helyzetet regisztráltak. A beérkezett kérelmeket követően a SMURD munkatársai 21 főnek nyújtottak szakképzett elsősegélyt.

Ezzel egy időben a tűzoltók 4 tűz eloltásában, valamint 2 másik, a közösségeket támogató beavatkozásban jártak el: fel nem robbant lőszerek hatástalanítására irányuló küldetésben és egy gyergyóremetei ház ajtajának felszabadításában.

Szombaton, január 14-én a csíkszeredai katonai tűzoltók egy csíkkozmáson keletkezett lakástűzhöz vonultak ki. A házigazda már lokalizálta a tüzet, és nem állt fenn a veszély, hogy a lángok tovább terjednek. Elégtek az előszobában található elektromos panel kábelei, amelyek rövidzárlatot, ez pedig tüzet okozott.

A maroshévízi tűzoltók és a salamási önkéntes tűzoltók szombaton 14 óra körül avatkoztak be egy asztalosműhelynél keletkezett tűz oltásában. A tűz 210 négyzetmétert érintett és fennállt a veszély, hogy a lángok tovább terjednek a szomszédos gerendaszárítóra. A tűzben megégtek a műhelyben a fa megmunkálására használt eszközök és gépek. Valószínűleg az elektromos elosztótáblában keletkezett rövidzárlat okozta a tüzet.

Ugyancsak szombaton Hargita fürdőre riasztották a csíkszeredai tűzoltókat, egy tömbház második emeletén keletkezett tűzesethez. A tűzoltók megérkezésekor a tulajdonos már lokalizálta a tüzet, és kimenekültek a lakásból. A tüzet sikerült eloltani anélkül, hogy a szomszédos lakrészek veszélyben lettek volna, és személyi sérülés sem történt. A lakásban levő anyagi javak elégtek, a tüzet gyújtóforrás szándékos használata okozta.

Tegnap este Borszéken is tűzoltásra került sor, a gyergyóhollói tűzoltók és a borszéki önkéntes tűzoltók avatkoztak be egy kigyulladt melléképületnél. A tüzet gyúlékony anyagok fűtőalkalmatossághoz történő túl közeli elhelyezése okozta. A tűzoltók három tűzoltóautóval mentek a helyszínre, a tüzet a talált határokon belül eloltották. A tűzben elégett a raktár 40 négyzetmétere, és egy szomszédos építmény, amelyben különböző javakat tároltak.

Az idei év első pirotechnikai küldetésére január 15-én, vasárnap került sor Csinódon, az Úz völgyében. A helyszínre érkező tűzszerészek három 82 mm-es bombát, és 9 darab 7,92 mm-es töltényt találtak, amelyek nagy valószínűség szerint az első világháborúból származnak. A lőszerelemeket elszállították és biztonságos helyen tárolják a későbbi megsemmisítésig.

Lőszer vagy lőszerelemek felfedezése esetén tilos:

  • a lőszerelemek elmozdítása arról a helyről, ahol találták
  • értékesítésük vas- és színesfémhulladék-begyűjtő központokon keresztül; tilos a szétszerelésük
  • a lőszerelemek ütögetése, mozgatása, feldarabolása;
  • a lőszerelemek használata különféle dísztárgyak készítésére;
  • nyílt tűz használata a lőszer közelében;

A vészhelyzetben tanúsítandó viselkedésről információs a https://fiipregatit.ro platformon találhatók.

  • Információs és Közkapcsolati OsztályVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.