Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Zeci de medicamente scumpe pentru boli rare vor fi decontate de stat

 

Ritka betegségekre való, drága gyógyszerek árát téríti meg az állam. Ezek az ún. „off label” gyógyszerek, amit az orvosok javasolnak a betegeknek, annak ellenére, hogy az Országos Gyógyszerügynökség nem hagyta jóvá őket. A nagy szükségben levő betegek gyakran külföldről vásárolják meg ezeket a gyógyszereket.

Romániában ezrével vannak betegek, akik óriási összegeket fizetnek a kezelésekért. A gyógyszerek árát nem térítik meg, ha azok nem rendelkeznek az Országos Gyógyszerügynökség jóváhagyásával.

Az orvosok javasolják ezeket a kezeléseket, mert a klinikai tanulmányok és a nyugatról érkező adatok szerint eredményesek, egyes esetekben egyetlen lehetőség a túlélésre. Újabban az Egészségügyi Minisztérium úgy döntött, hogy megtéríti az innovatív gyógyszerek költségeit, akkor is, ha azok használati utasításán nem szerepel, hogy egy bizonyos betegségre használható.

Két dologtól tart a gyógyszeripar: egyrészt, hogy növekedni fognak a költségeik, tekintettel a clawback illetékre, másrészt a mellékhatásoktól. A páciensek azonban felvállalják ezt a kockázatot, ugyanis néha az off label gyógyszerek az egyetlen esélyük a túlélésre.

Sorina Pintea, egészségügyi miniszter: „Adjunk esélyt az életre és kövessük a mellékhatásokat, ha vannak? Megalapozott aggályok, de nem annyira, hogy megvonjuk egyes páciensektől az élethez való jogot.”

Az egészségügyi miniszter azt mondta, hogy felmentheti az ilyen gyógyszerek gyártóit a „clawback” illeték alól.

Forrás: stirileprotv.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.