Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Számos egyházi pályázatot támogat idén is Hargita Megye Tanácsa

 

Július 26-án került sor Hargita Megye Tanácsának rendes ülésére, online formátumban.

Az ülés napirendjén szerepelt a költségvetés módosítása, Hargita megye partnersége a Székelyföldi Kerékpáros Körversenyen, közösségközi fejlesztési társulások létrehozása a közösségfejlesztés érdekében, az egyházak támogatására irányuló program és a jövedelemadó 6% -ának elkülönítése a vízhálózati rendszerek és a közúti infrastruktúra modernizálásra.

„Egyrészt elégedett vagyok, mert az RMDSZ-es kollégák és a polgármesterek tevékenységének köszönhetően a szélsőséges időjárási jelenségek által okozott károk felmérése alapján Hargita megye minden kért forrást megkapott a kormánytól. Másrészt észrevettük egyes hatóságok részéről az elhanyagolását, és ez nem normális, mert időben kell elvégezni a kárfelmérést annak érdekében, hogy beavatkozhassunk és helyreállítsuk az érintett területeket. Szükség esetén több intézmény jóváhagyását is kérhetjük a károk helyes felméréséhez ”- mondta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

A bevételi és kiadási költségvetés módosításakor fontos szempont volt, hogy a Hargita Megyei Tanács beruházási programjainak listájába felvegyék a borszéki wellness központba történő beruházáshoz szükséges eszközbeszerzést annak mielőbbi üzembe helyezése érdekében.

A jövedelemadó 6%-ból ezúttal négy településnek hagyott jóvá támogatást a testület: 385 ezer lejt Korondnak a vízrendszer felújítására, bővítésére és járdaépítésre az országút mentén, 450 ezer lejt Homoródszentmártonnak közszállítási infrastruktúra bővítésére a községközpont és Gyepes irányába, 550 ezer lejt Parajdnak Alsósófalva szennyvízhálózatának kiépítésére és egy garázs kialakítására a tűzoltóautó számára, valamint 160 ezer lejt Székelyderzsnek fűtésrendszer kiépítésére a napközi számára.

A megyei tanács Székelyföld Kerékpáros Körversenyével való partnerségével kapcsolatban Borboly Csaba megemlítette, hogy ez a nemzetközi sportesemény egy lehetőség Hargita megyének és a Maros megye irányába való terjeszkedéssel a régió láthatóbbá válik.

A tanácsülésen jóváhagyták a gyergyóújfalvi járda megépítésének megvalósíthatósági tanulmányát, amely a megyei tanács által kidolgozott program része a megyei utak mentén lévő járdák építésével kapcsolatban, a biztonság növelése érdekében ezeken az utakon.

Három új fejlesztési társulást hoznak létre a kistérségek fejlesztésére: Alcsík-Kászon fejlesztési társulással Alcsík és a Kászonok infrastrukturáját szeretnénk fejleszteni, külön társulással a csíkszentimrei Büdösfürdőn elsősorban a villany- és vízellátás kiépítésével kezdenék, a Nagy Hagymás fejlesztési társulással pedig Gyergyó-térség és Felcsík kistérség turisztikai terveit hangolnák össze.

A megyei tanács történelmi egyházaknak szóló programjában idén 107 pályázatot bíráltak el, a benyújtott pályázati igénylési összeg csaknem háromszorosa volt a keretösszegnek. A program révén templomok és más egyházi épületek építését vagy felújítását, az egyházakhoz tartozó szociális és egészségügyi tevékenységekre használt ingatlanok építésére, kialakítására és javítására; egyházkerületek vagy vallási központok székhelyének építésére és javítására; teológiai iskolák székhelyének építésére és javítására nyújtanak többek között támogatást.

“Beszélgettünk az egyházmegyékkel, érsekségekkel, és ha a korábbi években 100% -os támogatást adtunk, akkor ebben az évben a benyújtott projektek nagy száma miatt egyetértettünk abban, hogy a méretétől függetlenül egyetlen projektet sem szabad figyelmen kívül hagyni, így támogatásunk 30-50% között lesz. Fontos megkezdeni a munkálatokat, a Megyei Tanács által nyújtott támogatásból megvásárolják az anyagokat, ősszel pedig pályázatot nyújtanak be az emberi erőforrás biztosítására ”- említette Borboly Csaba.

A megbeszélés során jóváhagyták az egészségügyi rendszer fejlesztésének költségeit is, így megszilárdítják a szentegyházi kórházat, a csíkszeredai Petőfi utcai orvosi rendelőt teljes egészében felújítják a megfelelő működés és a műszaki feltételek biztosítása érdekében, és jóváhagytak munkahelyeket a csíkszeredai megyei sürgősségi kórházban.

A megbeszélés végén Borboly Csaba elmondta, hogy a legfontosabb döntés a megyei úthálózatban megkezdett beruházások folytatása, ezért az augusztusra szükséges hitelkeretet fogja használni, ezt a pénzt a PNDL 3-ból ősszel kapják meg, amelynek fő célkitűzése a megyei utak.

  • a Hargita Megyei Tanács Kommunikációs Csoportja által nyújtott információkVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük