Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Zeci de tineri romi au învățat meșteșuguri tradiționale în cadrul unui proiect

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Zeci de tineri romi din Harghita au învățat meșteșuguri tradiționale și au urmat cursuri de limba romani, în cadrul unui proiect care a avut ca principal obiectiv transmiterea cunoștințelor acumulate de meșterii romi la tânăra generație.

Proiectul se intitulează ‘Conservarea meșteșugurilor tradiționale ale rromilor din Harghita’, a avut o durată de nouă luni și a fost derulat de Asociația ‘Gelem Gelem’ Harghita, în parteneriat cu Consiliul Județean, Primăria Miercurea Ciuc, Fundația Thalia Miercurea Ciuc și Asociația pentru studii și formări profesionale, fiind finanțat printr-un grand oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein.

Președintele Asociației Gelem Gelem, Ioni Geza, a declarat într-o conferință de presă, că 30 de tineri romi, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, au urmat cursuri de împletitori de coșuri de nuiele și împletitori de mătură din sorg și răchită. De asemenea, zece tineri și cinci adulți au participat la cursuri de limba romani, știut fiind faptul că ‘limba este un simbol al culturii, iar pierderea ei contribuie la pierderea conștiinței de sine a comunității’.

În cadrul proiectului, la Miercurea Ciuc a avut loc și o prezentare a diferitelor meserii tradiționale ale romilor, cum ar fi confecționarea burlanelor sau a lampadarelor, prelucrarea fierului, a metalelor prețioase sau a lemnului.

În paralel, au fost organizate și mini-spectacole în care tineri romi au prezentat dansuri tradiționale.

Momentele cele mai importante din timpul cursurilor de meserii tradiționale, dar și din prezentările de dansuri și meserii au fost surprinse în imagini de un etnofotograf, iar fotografiile au fost prezentate ]n expoziții organizate în 20 localități ale județului, care au fost vizitate de aproximativ o mie de persoane. Aceste fotografii au fost reunite într-un album, care va fi distribuit în scopul popularizării culturii și tradițiilor etniei rome.

Ioni Geza a precizat că se dorește derularea și a altor proiecte, în care tinerii să fie ajutați să pună în practică ceea ce au învățat la cursuri, cum ar fi deschiderea unor ateliere, cu ajutorul autorităților locale.

Sursa: agerpres.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.