Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Európai Kulturális Örökség Napja, Maroshévíz

 

Az Európai Kulturális Örökség Napján Maroshévízen szervezett rendezvény célja, hogy elősegítse az Urmánczy-kastély és a Maros völgyében fekvő város turisztikai látványosságok, különösen a termálforrások népszerűsítését. A kastély udvarán kerekasztalok, műhelyek, projekt bemutatók, kiállítások, filmvetítések, oktató játékok és egyéb meglepetések várják az érdeklődőket és a gyerekeket. A szombati nap Vizi Imre koncertjével zárul.

A maroshévízi Európai Kulturális Örökség Napját a Positive Transylvania Egyesület szervezi, partnerei az ARCHÉ Egyesület, a PONT Csoport, maroshévízi Kultúrház, Bike Top Maroshévíz, Ludicus Színház, Mozaique Szövetség, Petru maior Egyetem, támogatók Hargita Megye Tanácsa, Urmánczy Strand, Communitas Alapítvány.

Vasárnap Maroshévíz termálforrásainak egyedi bemutatójára kerül sor, biciklis felvonuláson, vezetett sétákon és kincskereséssel. a kastélyudvarban egyszerű grillekkel, csapolt sörrel és egyéb italokkal várják a vendégeket. A belépés ingyenes.

Előzetes program: Az Európai Kulturális Örökség Napjai, Maroshévíz

 

Szombat, szeptember 15, Urmánczy-kastély

 

10.00 EduKASTÉLY – játszva tanulni az erdélyi kastélyok történetéről. PONT Csoport

10.00 Innovációs workshop a kreatív iparág digitalizálásának lehetőségeiről. Digitrans Projekt – Duna Intergrégió – régió partnerek: Grupul Roman de Cercetari in Finante Corporative, Asociatia Absolventilor UPM

11.00 Magyar nyelvű vezetett séta a kastélyban gyerekeknek –

Szabó Tekla művészettörténész, a Positive Transylvania Egyesület elnöke

12.00 „Egy évszázad emlékei” kiállítás megnyitója. Az Urmánczy-kastélyt bemutató füzet ismertetése. „Az emlékezés fala “program elindítása a kastélyban született meghívottak első aláírásaival.

14.30 Román nyelvű vezetett séta a kastélyban gyerekeknek – Szabó Tekla művészettörténész

15.00 Készítsd el a saját aranyhaladat és kérd meg, hogy teljesítse egy kívánságod. Vajon teljesíti? Üreges nemezelés. Rabja Edit workshopja. Positive Transylvania Egyesület.

15.30. Projekt bemutató: “Kulturális kikötő” – az erdélyi épített örökség és a kultúra etnikai sokszínűségének hasznosítási lehetőségei; Régió partner «Petru Maior» Egyetem, Marosvásárhely

16.00 Újjáélesztett kastélyok és kúriák – az ARCHÉ Egyesület kiállításának megnyitója

16.15 Elfelejtett műemlékek. Egyetemi projekttől a megvalósított felújításokig. Raluca Amelia Bărbulescu építész, az ARCHÉ egyesület elnöke

17.00 ARCHÉ Heritage Talks. Kerekasztal beszélgetés. Fenntartható fejlődés a Maros-völgye kulturális és természeti értékeinek hasznosításával

18.00 Turisztikai filmek vetítése

18.00 Vizi szóló koncert

 

Vasárnap, szeptember 16.

 

A maroshévízi meleg vizű források és fürdők útja

10.00 Biciklis felvonulás. Indulás a maroshévízi vasútállomás előtti térről. Megállók a helyszínek bemutatásával: Urmánczy-fürdő, meleg vizű vízesés, Bánffy fürdőtelep rondója, Bánffy fennsík. Családi program, biciklizésben gyakorlott 5 éven felüli gyerekeknek. Biketop Toplița, Mozaique Egyesület. A BikeTop biciklikölcsönző cég 10 biciklit ajánl fel ingyenesen a rendezvény résztvevőinek.

10.00-14.00 Kincskeresés a meleg vizű források útvonalán (Urmánczy János cserkészcsapat., Mozaique Egyesület)

10.00-14.00 Az örökbefogadott minikertek és utcai bútorok elhelyezése, területrendezés, szemétszedés.

13.00 Vezetett séta: Indulási pont: a vasútállomás előtti tér. Szabó Tekla Katalin, Positive Transylvania Egyesület

 

Urmánczy-kastély

 

10.00 EduKASTÉLY – játszva tanulni az erdélyi kastélyok történetéről. PONT Csoport

11.00 Román nyelvű vezetés a kastélyban – Raluca Amelia Bărbulescu építész, az ARCHÉ egyesület elnöke

13.30 String Art workshop és kiállítás. Daniela Buzilă – Maroshévízi Kulturház ( Casa de Cultură Toplița) és “Ludicus” színház

14.30 Magyar nyelvű vezetés a kastélyban – Szabó Tekla Katalin, művészettörténész, a Positive Transylvania Egyesület elnöke

14.30 Állatsimogató a kastélykertben

15.30 A nemesi birtokok turisztikai hasznosítása. Kerekasztal beszélgetés. András Farkas (PONT csoport), Teleky Kálmán (Gernyeszegi Teleki Egyesület), Szabó Tekla (Positive Transylvania Egyesület), Rácz Lilla (Dániel-kastélyszálló, Olasztelek)

17.00 Turisztikai filmek vetítése

 

A maroshévízi meleg vizű források és fürdők útja projekt

A projekt célja Maroshévíz természeti kincseinek bemutatása és turisztikai hasznosítása. A meleg vizű források útja összeköti az Urmánczy fürdő körüli kevésbé ismert ásványvíz forrásokat a történelmi Bánffy fürdőteleppel. Az egykori fürdőéletet és a vizek összetételét kihelyezett információs táblákkal és vezetett sétákkal ismertetjük.

A rendezvénynek civil elkötelezettséget erősítő programja is van Fogadj örökbe egy minikertet! címmel. Civil szervezetek, cégek, iskolák verseny keretében minikertet alakíthatnak ki, ami lehet kerítés mellé felállított raklapban, facsutakban, egy régi tálban, gumiabroncsban, elhagyott zöldterületen. Fákat is lehet ültetni. Az útvonal minimális területrendezését, takarítását is tervezzük. Önkéntes munkára vagy “örökbefogadásra” az útvonal Facebook oldalán (HotSpringsToplita) vagy az 0733309791-es telefonszámon lehet.

A biciklis felvonulás részletes útvonala:

  1. A maroshévízi vasútállomás előtti tér (str. Gării)– az Urmánczy fürdő udvara. Útvonal az Apelor (Vízek) utcáján. Itt a Maros jobb oldalán fekvő hipotermális ásvízeket mutatjuk be, amelyek az Urmánczy fürdőt és az egykori Zsidó fürdőt táplálják.
  2. Az Urmánczy fürdő udvara – az Urmánczy kastély. Útvonal: az Apelor (Vizek), a Sportivilor (Sportolok) és a Mioriței utcákon. Az Urmánczy kastély bemutatása.

III.     Az Urmánczy kastély – A melegvizű vízesés. Útvonal: a Luncani és a Cascadei (Vízesés) utcákon. A vízesés ismertetése.

  1. Melegvizű vízesés – Vilelor (Villák) utca, kilátó. Útvonal: a Cascadei (Vízesés) a Zăpodea és a Vilelor (Villák) utcákon. A megmaradt régi villák bemutatása.
  2. Vilelor (Villák) utca, kilátó – a Măgura utca rondja. A környék melegvizeinek és fürdőinek bemutatása: Bánffy fürdő, Bánffy Wellnesz Központ.

 

 

opel


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük