Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Román Hadsereg Napja, Csíkszereda (október 25)

A Román Hadsereg Napját, október 25-ét, a román nemzet történetének szimbolikus pillanatát 2022. október 25-én, kedden 10.00 órai kezdettel ünneplik az Ismeretlen Katona Emlékműnél Csíkszeredában, katonai és egyházi ceremóniával, megemlékezésként a hadsereg és a román nép szabadságért és függetlenségért, a nemzeti egységért és integritásért vívott küzdelméről és áldozatvállalásáról.

***

Az 1944. október 25-i dátum a teljes nemzeti terület felszabadítását jelenti a horthysta-fasiszta megszállás alól. A román hadsereg által a szövetséges erők támogatásával az ország északnyugati részének felszabadításáért vívott hősies harcokat 1944. október 25-én siker koronázta, amikor az ellenséget kiszorították az országhatárokon kívülre. A román hadsereg sikerei hozzájárultak ahhoz, hogy a front keleti vonala szinte a Balti-tengert – a Duna völgyét és az Adriai-tengert összekötő lineáris demarkáció mentén alakuljon ki. A román hadsereg által 1944. augusztus 23. és 1944. október 25. között fizetett ár több mint 58 000 halott, sebesült vagy fogoly katona volt. Az ENSZ-koalíció ügyének szolgálatában a náci Németország végleges legyőzéséért tett erőfeszítés Magyarország, Csehszlovákia és Ausztria felszabadításáért folyó harcok folytatását jelentette. A második világháború hadjárataiban a háborús erőfeszítések során hozzávetőleg 540.000 katonát állítottak a frontra, akik közül több mint 90.000 vesztette életét, közel 60.000-et eltűntnek nyilvánítottak és több mint 330.000-en megsebesültek.

A Román Hadsereg csapatokkal vesz részt különféle nemzetközi béketámogató vagy humanitárius missziókban és a terrorizmus elleni küzdelemben. A küldetéseket a NATO, az EU és az ENSZ égisze alatt hajtják végre, vagy nemzetközi koalíciós kötelezettségvállalások részét képezik.

 

  • tájékoztatást nyújtott: Emilian ZAGRAI-NEGULESCU őrnagy, a “General Virgil Bădulescu” 61. Hegyivadász DandárVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.