Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Megünnepelték a Hősök Napját a maroshévízi Hősök Mauzóleumánál

 

A Hősök napja nemzeti ünnep Romániában, hogy megemlékezzenek azokról a férfiakról és nőkről, akik a fegyveres erők szolgálatában haltak meg. Az első világháborúban több mint 330 000 román katona vesztette életét, és körülbelül 76 000 maradt nyomorék. Ezekhez hozzáadódnak a polgári lakosság áldozatai, akiket betegség, éhínség ölt meg vagy a megszálló csapatok végeztek ki.

Romániában az 1693/1920.05.4-i törvényrendelet megállapítja, hogy minden évben megünneplik a hősök napját az Úr mennybemenetele alkalmából, és Románia lett az első ország, amely ugyanazon a napon emlékezett meg külföldi és román hősökről. Ezt a dátumot a versailles-i békeszerződés nyomán határozták meg, ahol a hadviselő országok a szerződés aláírásával vállalták, hogy fenntartják az említett államok területén eltemetett katonák sírját, valamint a nekik szentelt hadi emlékműveket. A kommunizmus idején a dátumot május 9-re változtatták, de ezután visszatértek az eredeti dátumra.

Fotó: Maroshévízi Turisztikai Információs Központ

A Hősök Napja alkalmából megemlékező katonai és egyházi ceremóniára került sor a székpataki emlékműnél, a román nép szabadságáért és függetlenségéért, egységéért és nemzeti integritásáért harcoló hősök tiszteletére.

A Maroshévíz megyei jogú városhoz tartozó mauzóleumot Miron Cristea pátriárka kezdeményezésére, a Hősük Kultusza társaság építette és 1925-ben avatták fel. A mauzóleum tövében 771 román katona csontjai találhatók, akik a Első világháborúban estek el. Közülük 25-öt azonosítottak és egyéni fülkékben helyeztek el, a 746 azonosítatlant pedig az osszáriumban. A mauzóleum falaira 18 fehér és fekete márványlapot szereltek, amelyekre román hősök neveit írták, az előlapon lévő kőkeresztre pedig Miron Cristea pátriárka által tervezett feliratot véstek.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük