Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Európai nemzeti parkok napja a Romsilva által adminisztrált 22 nemzeti és természeti parkban

 

Az évente május 24-én megünnepelt Európai nemzeti parkok napja alkalmából a Romsilva Országos Erdészeti Igazgatóság területén működő 22 nemzeti és természeti park adminisztrációja több rendezvényt szervez, például ökológiai oktatási és figyelemfelkeltő akciókat, a biztonsági intézkedésekhez igazodva.

Az Európai nemzeti parkok napját 1999-ben hozták létre az Európai Parkszövetség “EUROPARC” kezdeményezésére, kilenc évtizeddel azután, hogy megalapították Európában az első nemzeti parkot. Az ünnep a védett természeti területeknek szentelt esemény, amelynek célja, hogy közelebb hozza az embereket a természethez, felhívja a figyelmet a természeti szépség és a védett természeti területek fenntartható kezelésének fontosságára.

Az Európai nemzeti parkok napjának idei témája az “Új generáció”, az Európai Parkszövetség “EUROPARC” vitát javasol a parkok és a védett természeti területek jövőjéről a szélesebb körű “Új generációs EU” európai helyreállítási tervben, ugyanakkor a nemzeti és természeti parkok kínálatának az új generációk igényeihez való igazítását.

Románia gazdag hagyományokkal rendelkezik a természeti örökség védelme és a parkok kezelése terén, 1935-ben létrehozták a Retezat Nemzeti Parkot. Jelenleg 29 nemzeti és természeti park működik Romániában.

A Romsilva Országos Erdészeti Igazgatóság 22 nemzeti és természeti parkot kezel, melyek összterülete 853.266 hektár, 232 246 hektár védett területeken található, és ezekben a parkokban 562 730 hektár erdő található.

A Romsilva által kezelt nemzeti és természeti parkok 436 turisztikai útvonalat kínálnak, 4563 kilométer hosszúsággal és 231 megállóval, egy turisztikai infrastruktúrát, amely lehetővé teszi a természetben való túrázást az elrendezett útvonalakon, kerékpározást, csónakázást vagy lovaglást, hegymászást, parkosított helyeken való megállást vagy vadon élő állatok megfigyelését.

A Romsilva területén található 22 nemzeti és természeti park adminisztrációja biztosítja a parkok felügyeletét és őrzését, tartósan fenntartja a turisztikai infrastruktúrát, rendezi a tematikus útvonalakat és az ösvényeket a hegyimentőkkel együttműködve a hegyvidéki területeken, kempingekben és pihenőhelyeken, kilátókon és karbantartja az útjelzéseket és információs táblákat a turistaösvényeken.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük