Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ziua Internațională a Rromilor sărbătorită în Harghita

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Ziua Internațională a Rromilor sărbătorită în Harghita

Eliseni, 07.04.2019

În perioada de 7 – 8 aprilie 2019, Asociatia Culturală ,,Gi Rromano” a organizat în localitatile Eliseni și Miercurea Ciuc, Ziua Internatională a Rromilor.

8 aprilie 1971 – zi importantă în istoria rromilor. La Londra a fost organizat primul Congres Internațional al Rromilor la care au participat delegați din toate ţările lumii. Cu această ocazie a fost recunoscută oficial limba rromani, a fost creat steagul rromilor, a fost ales imnul şi s-a decis ca ziua de 8 aprilie să fie declarată Ziua Internaţională a Rromilor.

In ceas de sărbătoare, nu putem să nu ne uitam inapoi în istorie și să nu ne aducem aminte de situații critice in care au fost supuși rromii in această perioadă.

În timpul primului si celui de-al II-lea Război Mondial au fost supusi unor persecuții si acțiuni de epurare etnică și culturală. A urmat comunismul când nu au beneficiat de statutul de minoritate etnică, astfel devenind o populație ignorată și asimilată. Cu tristete, realizăm că suntem o nație care a trăit robia, holocaustul, excluderea socială, dar din păcate și astăzi încă suntem evacuati, fugariti, segregați și discriminați în toată lumea.

Dar în ciuda tuturor prejudecăților și stereotipurilor, rromii nu si-au pierdut identitatea etnică. Dimpotrivă. Luptă pentru drepturi și egalitate de șansă.

In acest spirit am organizat, duminică, 7 aprilie 2019, ,,ZIUA RROMILOR,, in localitatea Eliseni.

Aproximativ 200 de rromi, s-au adunat, la ora 15.00, în centrul satului Eliseni, in fata monumentul eroilor căzuti la primul si al II-lea Război Mondial, unde au ascultat imnul României, Imnul Rromilor, au recitat poezii si au depus coroane de flori la monumentul eroilor.

A urmat de un spectacol incendiar in căminul cultural din Eliseni, cu cântece si dans traditional rromani, pregatit de elevii rromi care activează la Asociatia ,,Gi Rromano”, dar si de elevi din Secuieni si Vidacut. Spectacolul a fost precedat de o expozitie de fotografie pe tema: ,,Viata cotidiană a rromilor” .

Miercurea Ciuc, 8 aprilie 2019

In data de 8 aprilie 2019 , incepând cu ora 11.00 , la Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc, a avut loc o masă rotundă cu prilejul Zilei Internationale a Rromilor.

Masa rotundă a fost precedat de o expozitie de desene .,,O ȚARĂ PIERDUTĂ”, după povestirea scriitoarei rrome Luminita Mihai Cioabă.

La masa rotundă au participat oficialități din instituțiile statului: Institutia Prefectului judetului Harghita, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Harghita, Biroul Judetean pt Rromi, Consiliul Judetean Harghita, AJOFM Harghita, cadre didactice rrome, mediatori scolari si sanitari, experti pt rromi, care au transmis un mesaj de deschidere, de tolerantă si de bună convietuire cu etnicii rromi din judetul Harghita.

Tot cu acest prilej au fost anuntati si castigatorii concursului ,,O tara pierdută”, dupa povestirea scriitoarei rrome Luminita Mihai Cioabă, lansat de Asociatia ,,Gi Rromano” in parteneriat cu ISJ Harghita.

Acest concurs a suscitat un interes deosebit, la sediul Asociatiei ,,Gi Rromano” si la Inspectoratul Scolar Judetean Harghita, sosind 301 desene ale unor copii din intregul judet Harghita.

Multumim pe aceasta cale tuturor invatatorilor si profesorilor, dar si responsabililor din inspectorat, indeosebi domnului Glodeanu Cristinel, si Kari Attila , care au inteles intentia si mesajul nostru.

Sarcina jurului nu a fost usoara, dar totusi au decis, dupa cum urmeaza:

Locul I. – FERENC DOROTYA, cl. a V-a – Sc Gimnaziala ,,Vaskertes,, Gheorgheni

Locul II. – MARC TĂRAN VALENTINA – cl. a X-a Liceul Teoretic ,,O.C. Tauslauanu – Toplita

Locul III. – MOLNAR ANNABELLA – cl. a III-a Scoala ,,Petofi Sandor,, – Cristuru – Secuiesc

Mentiuni. 1. JITARU ALEXANDRU – Gradinita ,,Aranyalma,, Miercurea Ciuc, Gr.,,Copăcel,,

2. BALAZS DALMA – Gradinita ,,NAPOCSKA,,, Miercurea Ciuc, Gr.Mare

3. MIHAI JUDITH – Gradinita ,,Vaskertes,,, Gr.Mare – Gheorgheni

4. ELEKES JOZSEF – cl. a II-a, Scoala ,,Pécsi Simon,, – Eliseni

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI – SZABO SZOMJA, cl. a VI-a, Scoala Gimnaziala ,,Vaskertes,, – Gheorgheni

Sper ca evenimentul organizat de catre Asociatia ,,Gi Rromano”, in Eliseni si Miercurea Ciuc, să reprezinte un semnal către întreaga comunitate rromă din judetul Harghita și în special către tinerii ei că trebuie să își asume cu curaj identitatea de rrom și să dovedească că pot fi cetățeni model ai acestei țări și ai Europei, cu respect față de legile și valorile ei, astfel încât să putem schimba imaginea negativă ce ne însoțește uneori.

Mulțumim pentru sprijinul acordat Inspectoratului Școlar Județean Harghita, Prefecturii Harghita, Biroului Judetean pentru Rromi, Primariei si Consiliului Local Secuieni, institutiilor prezente care au raspuns la invitatiei, mediatorilor scolari, sanitari, profesorilor rromi, expertilor rromi, precum și tuturor oamenilor inimosi care au contribuit sau au fost alături de noi în organizarea acestui eveniment.

Core Maria

PROGRAM
,,ZIUA INTERNAŢIONALĂ A RROMILOR”
7- 8 Aprilie 2019

Duminică:07.04.2019 – Eliseni
15:00-15:30 – Sosirea participanților,adunare in centrul satului Eliseni

  • Imnul României,Imnul Rromilor

  • Discurs pres.As.Cult ,,Gi Rromano”- Core Maria

  • Discursul Reprezentantilor Autoritatilor locale

  • Recitari de poezii

– Depunere de coroane la monumentul eroilor cazuti in I si al II-lea Razboi Mondial
– Expoziţie de fotografie:
Din Viata Cotidiană a Rromilor

15:30-18:00 – Spectacol Cultural-artistic in Căminul Cultural din Eliseni
– Înmânarea Diplomelor de participare 
18:00 – Cina festivă cu muzică tradițională rromani
20:00 – Plecarea participanţilor

Luni:08.04.2019 – Miercurea- Ciuc

11:00 – Sosirea invitaților la Palatul Administrativ, sala 19.

11:00 – 12:00 – Expoziție de desene:,,Tara pierdută”, după povestirea scriitoarei rrome Luminița Mihai Cioabă

  • Imnul României,Imnul Rromilor

– Masa rotunda cu prilejul Ziua Internațională a Rromilor:

-Cuvânt de introducere, importanta zilei de 8 aprilie

– Discursuri, gânduri,mesaje de ziua rromilor

– Premierea concursului de desen: ,,O tară pierdută”

12:30 – Plecarea participaților
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.